Історична перемога юних футболістів: спортивне життя Богодухівської громади

Громади на зв'язку
06.06.2024 14:21 Новини
Фото: Богодухівська міськрада Фото: Богодухівська міськрада

З початку повномасштабного вторг­нення без огляду на всі труднощі спорт у Богодухові не кинули напризволяще і за можливості розвивали. Зараз уже йде нарощування темпів у цій сфері: перемога у Кубку Ліги з футзалу, відкриття сучасного залу єдиноборств, участь місцевої команди в чемпіонаті Харківщини з футболу.

Бажана звитяга

На початку весни команда Богодухівської ДЮСШ брала участь у чемпіонаті України з футзалу серед дітей до 14 років, який проходив у Львові. Це був дебют колективу в таких змаганнях, і юні богодухівці продемонстрували гідний результат. Підопічні Андрія Луценка посіли третє місце, а Єгор Таран став найкращим гравцем турніру. Головний тренер команди сказав, що хлопці з нетерпінням чекали на Кубок Ліги з футзалу в цій віковій категорії, який дуже хотіли виграти. І це їм удалося.

Кубок пройшов у середині травня теж у Львові. Богодухівська команда була представлена хлопцями віком від 12 до 14 років. Грали вісім команд, які були розділені на дві групи. За перемогу в основний час давали три очки, за звитягу в серії пенальті два очки. Спочатку був груповий етап, з якого всі учасники виходили у чвертьфінал.

Богодухівці потрапили у квартет до «Олімпії-Дніпро»-1 (місто Дніпро), ФК «Доманівка» (селище Доманівка, Миколаївська область) та «КІВС in.IT»-2 (місто Львів). Стартували наші земляки матчем проти господарів турніру. Поєдинок закінчився з рахунком 2:2, а по пенальті Богодухівська ДЮСШ виявилася сильнішою.

Потім була гра проти «Олімпії-Дніпро»-1, яку підопічні Луценка обіграли 2:0. В останньому турі богодухівці здобули ще одну перемогу над «Доманівкою» – 7:0. За підсумками групового етапу богодухівці набрали вісім очок і з першого місця вийшли у плей-оф, де зустрілися з «Олімпією-­Дніпро»-2, яка посіла останню сходинку в другій групі.

Переможна хода хлопців з Харківщини продовжилася: звитяга 7:1 – і вихід у півфінал. Путівку до вирішальної гри турніру Богодухівська ДЮСШ упевнено виборола у «КІВС in.IT», здолавши суперників з рахунком 6:2. У фінальному поєдинку проти ДЮСШ із селища Маневичі Волинської області юні богодухівці за кілька хвилин до кінця зустрічі вели 3:1, але втратили перемогу в основний час – 3:3. У серії пенальті бажані золоті медалі здобули вихованці Богодухівської ДЮСШ.

– У фіналі не боялися, що в серії пенальті моральна перевага буде на боці суперника, оскільки в нас хороший воротар Георгій Поляков. Його викликали на збір у збірну України U-14 з футзалу. Загалом враження хороші, хлопці задоволені. Побутові умови були на рівні, це фінансувалося місцевим бюджетом, – каже тренер Богодухівської ДЮСШ Андрій Луценко.

За підсумками турніру кращим гравцем Богодухівської ДЮСШ визнали Владислава Щепоткіна, а представник богодухівської команди Даніїл Христов став кращим гравцем атакувального плану.

Плани на майбутнє

Після цього тріумфу хлопці зустрілися з Богодухівським міським головою Володимиром Бєлим, який привітав команду та тренера з надзвичайним результатом. Керівник громади передав хлопцям подарунки на згадку.

– Вперше за всю історію наші футболісти, вихованці місцевої ДЮСШ, виграли Кубок України з футзалу. Богодухівська земля завжди славилася своїми футбольними досягненнями. Дякую хлопцям, що вони не лише продовжують цю традицію, а й виводять спортивні досягнення нашої громади на найвищий рівень. Бачу, що вони натхненно проводять тренування на нашому стадіоні. Бо хочуть закріпитися не тільки у футзалі, а й на великому полі, – розповідає очільник Богодухівської громади.

Андрій Луценко каже, що восени команда у двох вікових категоріях, 2008–2009 та 2010–2011 роки народження, хоче спробувати сили у Першій лізі чемпіонату України з футболу.

– Хлопці з бажанням грають. У них є певна майстерність, зав­дяки чому вони досягають серйоз­них результатів. Стосовно гри восени на великому полі, поки що з керівництвом громади про це конкретно не розмовляли. Однак місцева влада бачить, що ми працюємо і домагаємося звитяг, а Володимир Бєлий завжди такі ініціативи підтримує. У подібних питаннях відмов від нього не було – все, що обіцяв, усе виконував, – зазначає тренер.

Вдалий старт

Богодухівська громада ставить високі цілі не лише у дитячому, а й у дорослому футболі. 1 червня стартував перший за час повномасштабної війни чемпіонат Харківщини з футболу. Богодухів представлений командою ФК NIKA SMK Богодухів.

– Богодухів завжди мав свої спортивні традиції, тож ми не можемо не заявитися на чемпіонат Харківщини. Стадіон наш кращий в області, за ним постійно доглядають: поливають, косять тощо. Поблизу арени є два укриття. На цьому полі проходило декілька матчів молодіжної команди харківського «Металіста», – розповідає Володимир Бєлий. 

Завдяки співпраці Богодухівської міськради та БО «Благодійний фонд Дениса Парамонова» вдалося забезпечити участь ­команди з Богодухова у чемпіонаті Харківщини. Мета – потрапити як мінімум у трійку, що цілком реально.

ФК NIKA SMK Богодухів упевнено розпочав свій шлях до мети, розгромивши вдома «Дергачі-Зевс» 7:1. Чотири голи у переможців забив Нікіта Іщенко.

– Протягом останніх двох-трьох місяців комплектували ­команду, тому в нас дуже добре підібраний склад. Ми у своїх хлопцях упевнені, а ось суперники – це наразі загадка. Щодо стартового матчу, то ми по ходу всієї зустрічі володіли ініціативою, а суперники всім складом були в обороні. Атмосфера на стадіоні була супер. Уболівальники гнали вперед, а нові хлопці хотіли себе зарекомендувати, – каже Андрій Луценко.

Перемога ФК NIKA SMK Богодухів у першому турі чемпіонату Харківщини з футболу, Україна

ФК NIKA SMK Богодухів здобув упевнену перемогу у стартовому турі чемпіонату Харківської області з футболу

Відкриття зали єдиноборств

Участь ФК NIKA SMK Богодухів у чемпіонаті області – це не єдиний приклад співпраці соціально відповідального бізнесу і місцевої влади. Весною на базі комунального закладу «Богодухівський центр дитячої та юнацької творчості» урочисто відкрили оновлену залу єдиноборств. Цей проєкт був реалізований завдяки спільним зусиллям фонду Дениса Парамонова та SMK Group.

У новій залі займатимуться вихованці відділення боксу та кікбоксингу Богодухівської ДЮСШ. Завдяки наполегливим тренуванням і майстерності тренерів багато з них завойовують нагороди на престижних всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

– Щоб спорт розвивався, його потрібно підтримувати. Впевнений, що цей зал стане центром розвитку єдиноборств у громаді, адже маємо таку потужну підтримку від бізнесу та благодійників. Це шикарний спеціалізований зал з найсучаснішим обладнанням. У нас такого раніше не було, скажу більше, напевно, таку залу і в Україні знайти важко. Завдяки створеним умовам у громаду починають повертатися тренери з боксу, чому діти дуже задоволені. Можна сказати, що розвиток місцевого боксу отримав друге дихання, – говорить Богодухівський міський голова.

У Богодухівській громаді відкрили оновлений зал єдиноборств, Харківська область, Україна

Оновлений зал єдиноборств у Богодухові

На початку року в громаді відкрили ще один проєкт. Завдяки співпраці «Укргазвидобування» і міськради в селі Петропавлівка встановили новий спортивний майданчик. Активне заняття спортом тепер доступне для майже 300 жителів села, і кожен зможе відпочити та провести дозвілля з користю для здоров’я.

Окрім футболу і боксу, у ТГ приділяють серйозну увагу й іншим видам спорту. Місцеві ­таеквондисти виборюють медалі на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. На Кубку світу таеквон-до ІТФ 2022 добре себе проявили представниці Богодухівської громади. Поліна Точона стала чемпіонкою, а Ксенія Варченко посіла третє місце.

Восени 2023 року Богодухівська громада приймала відкритий Кубок КЗ ДЮСШ «Центр бойових мистецтв» ХОР з таеквон-до ІТФ.

Цьогоріч місцеві таеквондисти підкорювали столицю України, взявши участь у відкритій пер­шості ДЮСШ 24 «Спарта».

– Таеквон-до став для нас вже рідним видом спорту. Ми пишаємося нашим підростаючим поколінням, яке прославляє наш край на європейських і світових першос­тях, – зазначає Володимир Бєлий.

Вид спорту таеквондо дуже розвинений у Богодухівській громаді, Харківська область, Україна

Таеквондисти з Богодухівської громади постійно виборують медалі на змаганнях різних рівнів

Є звитяги і в кікбоксингу. У березні в Італії проходив Кубок світу з кікбоксингу ВАКО. Спортсмен з Богодухівської громади Владислав Дегтяренко в складі національної збірної став найкращим у розділі «Кіклайт» (вагова категорія – 57 кг).

Місцеві волейболісти беруть участь у різних змаганнях, де теж виборюють призові місця. Окрім цього, у громаді постійно проводяться змагання з шахів, шашок.

– У 2022 році через відомі причини ми замкнулися, у 2023-му оговталися і почали розвиватися, а цьогоріч уже нарощуємо темпи. За цей час маємо низку серйозних спортивних здобутків. Максимально намагаємося підтримувати різні види спорту і проводити змагання, звичайно, з дотримуванням умов безпеки. У спорті, якщо не буде практики, а саме тренувань і турнірів, ти втрачаєш кваліфікацію. На сьогодні спорт важливіший також у психологічному плані. Ми допомагаємо дітям, відволікаємо і розвиваємо їх. Це надихає не тільки малечу, а й батьків, – зазначає Богодухівський міський голова Володимир Бєлий.

Нагадаємо, харків'янки здобули медалі третього етапу Кубка світу з артистичного плавання