Кількість зібраного на Харківщині врожаю зменшиться на третину, - аграрний експерт Євген Іванов

12.06.2022 14:05 Новини
Через обстріл, шкоду екології, мінування та руйнування інфраструктури буде втрачено близько 50% посівних площ на Харківщині

Такі невтішні наслідки повномасштабного вторгнення прогнозує аграрний експерт, директор ФГ Альфа Євген Іванов. Про це він повідомив ЗМІ.

«Прогнозую на осінь неминуче скорочення посівних площ. На жаль, Харківщина випаде із всеукраїнських аграрних лідерів, буде скорочення площ під посіви приблизно на половину», - наголосив Євген Іванов.

За словами Іванова, вже в червні констатується неминуче падіння кількості врожаю, що збирається. «До 40% урожаю зібрати не вдасться. Жнива вже йдуть, але близько третини врожаю просто пропаде в полях. Зібрати їх буде неможливо через загрозу життю робітникам, не кажучи вже про окуповані території. І ми фіксуємо численні випадки підривів сільськогосподарської техніки на замінованих полях або обстріли цієї техніки. Є навіть випадки роботи російських снайперів по робітниках у полях та на фермах. На жаль, це наші реалії зараз», – констатував Євген Іванов.

Нагадаємо, що Мінагропроді заявляли  – наступного року врожай в Україні може бути меншим на 40% через повномасштабне російське вторгнення, а Україна втратила 25% орних земель. У міністерстві також додали, що приблизно 500 тисяч тон зерна Росія вкрала з окупованих територій.

Нагадаємо, що раніше Євген Іванов вже заявляв, що військові дії вкрай негативно позначаються на сільському господарстві Харківської області, а дефіцит палива, що розпочався в Україні через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, може вкрай негативно позначитись на роботі агропромислового комплексу всієї держави.

Автор: Анастасія Хушану