Харківщина може втратити весь урожай через дефіцит пального – Євген Іванов

08.04.2022 16:00 Новини
Дефіцит палива, що розпочався в Україні через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, може вкрай негативно позначитись на роботі агропромислового комплексу Харківської області та всієї України. Таку думку висловив аграрний експерт, директор великого сільгосппідприємства “Альфа” Євген Іванов.

За його словами, наразі в аграріїв Харківської області палива для посівної кампанії пізніх зернових та догляд за ранніми зерновими залишилося буквально на 10 днів роботи. Після цього всі роботи на полях зупиняться.

“Військові дії вкрай негативно позначаються на сільському господарстві Харківської області. За найоптимістичнішими підрахунками, через окупацію, бойові дії, руйнування сільськогосподарської інфраструктури, мінування і так далі ми втратимо мінімум 30% цьогорічного врожаю. Але це за умови, що буде паливо і на тих посівних площах, які не прилягають безпосередньо до зони бойових дій, будуть проведені всі роботи. Якщо проблему з паливом вирішити не вдасться, ми ризикуємо втратити весь урожай цього року”, – зазначив Іванов.

Аграрій також нагадав, що Україна є світовим лідером з виробництва та експорту зернових, а Харківська область входить до трійки виробників зернових в Україні.

“Втрата врожаю на Харківщині вкрай негативно позначиться не лише на економіці всієї України, а й на світовому ринку зерна, – додав він. – Нам необхідно якнайшвидше переорієнтувати логістику на нові види постачання палива від наших європейських партнерів. Постачання палива морем зараз неможливо, тобто ми можемо отримати паливо тільки сухопутним коридором з Європи. Чим швидше, це станеться, тим меншу частину врожаю ми втратимо і, відповідно, буде менше негативних наслідків для всієї країни і світу”.

Нагадаємо, 7 квітня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов повідомив, що через військові дії та мінування території цієї весни є можливість засіяти 60% орних земель в області.

Раніше, як повідомляли ЗМІ, експерт Євген Іванов заявляв, що Харківська область може втратити третину врожаю зернових. Це буде удар по всьому АПК України.

Автор: Анастасія Хушану