Масштабна пожежа у Харкові: на водоймах встановлюють бонові загородження (фото, відео)

14.02.2024 22:13 Новини
Фото: Держекоінспекція, ХОВА, ДСНС Фото: Держекоінспекція, ХОВА, ДСНС

Екологи побували, зокрема, на Жихарівській греблі.

З першого дня виникнення надзвичайної аварійної ситуації у Немишлянському районі Харкова Державна екологічна інспекція у Харківській області вживає всіх можливих, вичерпних заходів, повідомляє «Слобідський край».

Відібрані зразки ґрунту та упродовж трьох робочих днів відбирались зразки води в річках Немишля, Уди, Лопань, Харків, Сіверський Донець (Зміїв, міст через річку).

Нафтові плями на воді

Відібрані зразки ґрунту та зразки води у річках / Фото: Держекоінспекція

На теперішній час зразки проб лабораторно досліджуються, інформують у Держекоінспекції області. 

На засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС Харківської області Департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації розглянуто відповідне питання та визначено подальші дії та заходи з ліквідації ситуації, що сталася.

Харківською облвійськадміністрацією створена робоча група, в яку увійшли фахівці Державної екологічної інспекції у Харківській області, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Харківській області, ГУ ДСНС України у Харківській області, Спеціалізованої екологічної прокуратури, Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області, ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області, НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем». 

Вранці 14 лютого робоча група побувала на річках Немишля та Уди, в районі Жихарівської греблі і провела заходи з локалізації та ліквідації нафтових плям на водних об’єктах.

Забруднення річок нафтопродуктами

Комісія провела заходи з локалізації та ліквідації нафтових плям на водних об’єктах / Фото: Держекоінспекція

– Робота з ліквідації наслідків чергового екоциду триває в посиленому режимі. Загороджувальні бони вдалося отримати від колег з Одеської області. Найближчим часом мають надійти додаткові з Полтавщини. Наразі за результатами попередніх досліджень, небезпечні речовини не потрапили до джерел з питною водою, – розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

Після встановлення бонових загороджень проводитимуться роботи з застосуванням абсорбуючих засобів, які безпечно знешкодять нафтопродукти в водоймах.

– Найближчим часом проводитиметься робота з застосування абсорбентів. Ці речовини розщіплюють нафтопродукти без загрози для живих організмів, – додав тимчасово виконуючий обов'язки начальника управління Харківського рибохоронного патруля Володимир Дриль.

Бонові загородження

Загороджувальні бони вдалося отримати від колег з Одеської області / Фото: ХОВА, ДСНС

Нагадаємо, увечері 9 лютого по Немишлянському району Харкова окупанти вдарили дронами типу «Shahed». Унаслідок обстрілу виникла масштабна пожежа у приватному секторі: 15 житлових приватних будинків згоріли вщент. В одному з них виявили тіла п’яти людей, серед яких троє дітей: 7, 4 років та немовля близько 6 місяців. На іншому об’єкті – ще двоє загиблих. 

Автор: Олег Артаєв