Медустанови Харківщини отримали нове обладнання та розширять перелік пільговиків

25.10.2022 13:55 Новини
Як під час війни працюють медустанови регіону – обласна стоматологічна поліклініка та міжобласний спеціалізований медико-генетичний центр – минулого тижня дізнавалася голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко.

Замість чотирьох захворювань діагностуватимуть 21

КНП «Міжобласний спеціалізований медико-генетичний центр – центр рідкісних (орфанних) захворювань» обслуговує вісім областей України: Харківську, Полтавську, Сумську, Луганську, Чернігівську, Запорізьку, Черкаську та Кіровоградську. Як розповіла ініціатор створення Центру, відомий генетик, депутат обласної ради Олена Гречаніна, нещодавно Центр отримав обладнання із США, Швеції, Німеччини. Наразі чекають на представників підприємств, щоб налагодити його та почати працювати.

Це сучасне обладнання допоможе в діагностиці порушень розвитку дитини: аутизму, психоневрологічних розладів та спадкових нейродегенеративних захворювань. На жаль, у XXI столітті виникла «тиха пандемія» таких порушень.

– Хочу скористатись нагодою і подякувати Президенту України Володимиру Зеленському, бо саме він відгукнувся на прохання відновити генетичну службу в країні. Генетики, лікарі, експерти отримали змогу замовити обладнання, яке їм необхідне, щоб підняти діагностику на новий рівень, – зазначила Олена Гречаніна.

Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко подякувала колективу Центру за роботу та підкреслила, що покращення здоров’я дітей – першочергове завдання у будь-який час.

– Ще раз переконалась, що наш міжобласний медико-генетичний центр – один з найкращих в Україні. Показово, що саме він за підтримки обласної ради потрапив у президентську програму, в рамках якої отримав сучасне обладнання. Якщо зараз лікарі можуть діагностувати в немовлят чотири захворювання, то після того, як обладнання запрацює, зможуть виявляти двадцять одне, – акцентувала увагу Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, дуже важливо, щоб комунальне підприємство організувало не тільки надання діагностики, а й повний спектр послуг, включно з лікуванням та подальшим обліком пацієнтів.

Наука і практика мають крокувати пліч-о-пліч

На зустрічі з колективом обласної стоматологічної поліклініки голова облради зробила акцент на двох важливих моментах. Перший – доцільно ініціювати зміни до обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» щодо розширення переліку пільговиків, які зможуть отримувати послуги у поліклініці. Тетяна Єгорова-Луценко зауважила, що в нього мають увійти всі військові й не лише вони. Адже два роки тому список був зменшений, унаслідок чого сьогодні пільги в цій установі мають тільки чорнобильці.

– Бачу, що підприємство працює на високому рівні, попри воєнний стан. Не всі лікарі залишились працювати, але всі пацієнти, які звертаються у лікувальний заклад, отримують допомогу. Дуже показово, що у поліклініці під час війни безплатно пролікували більше 500 військових, які боронять Харківщину, – підкреслила голова облради.

Другий момент – надання згоди на розміщення відділення кафедри медичного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна в стоматологічній лікарні. Тетяна Єгорова-Луценко оглянула приміщення, де його планується розмістити.

– Коли до обласної ради звернувся Каразінський університет з проханням узгодити розміщення в поліклініці відділення профільної кафедри, я підтримала цю ініціативу. Тому що академічна наука і медична практика мають крокувати пліч-о-пліч. Тоді ми будемо мати ще більш високопрофесійних фахівців-медиків. Очікуємо, що обласна рада ухвалить це рішення, – зазначила очільниця облради.

Директор стоматологічної поліклініки Євген Волосов зі свого боку зауважив, що медичний заклад готовий надати будь-яку практичну допомогу і не лише студентам.

– Ми консультуємо лікарів усіх суміжних лікувальних установ міста та області, оскільки маємо 3D-діагностичне обладнання. Активно реагуємо і на виклики воєнного часу: розроблені всі заходи безпеки, евакуаційні заходи, у підвальному приміщенні обладнано сховище, яке має автономну систему опалення. Крім цього, завдяки обласній раді та військовій адміністрації поліклініка має автономний електрогенератор. Тобто заклад готовий до роботи у будь-яких умовах, – повідомив Євген Волосов.

До слова, деякі приміщення закладу постраждали від ракетного обстрілу центру Харкова (зокрема, було пошкоджено більш ніж 70 вікон). Завдяки підтримці обласної ради та обласної військової адміністрації наслідки руйнувань уже ліквідовані.

Автор: Марія Іващенко