Мобілізація: який має вигляд правильно заповнена повістка

24.02.2023 09:20 Новини
Якщо вам вручають повістку, як визначитися, чи правильно заповнений документ? На що треба звертати увагу? На ці питання дала відповіді харківський адвокат Світлана Артюшкова.

Адвокат розповіла медіа «Слобідський край», який саме має вигляд повістка та які види повістки існують.

Повістка обов’язково має містити:

– підпис керівника ТЦК та СП і мокру печатку;

– дату вручення;

– адресу територіального центру;

– час, коли потрібно туди з’явитися.

– Подавати позовну заяву до суду щодо скасування повістки немає сенсу. Це завідомо програшна справа та марно витрачені ваші гроші і ваш час. Якщо у вас є законні підстави для відстрочки, краще витрачайте час на збирання документів, – рекомендує Світлана Артюшкова.

Які бувають повістки?

Наразі існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка». Перший вид повістки вручається з метою уточнення облікових даних призовника – для внесення до бази відомостей щодо його особи, сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей.

Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють її проходження.

– Це саме та повістка, яку зараз видають усім військовозобов’язаним громадянам. Ще раз наголошую – раджу її брати, а вже потім вирішувати питання з відстрочкою, якщо ви маєте на це право, – каже адвокат.

Другий вид повістки видається на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Вона зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, в якій зазначається про його придатність чи непридатність до строкової служби.

Третій – повістка-призов на строкову військову службу. У ній вказано термін, в який потрібно з’явитися до призовної дільниці. Окрім того, в такій повістці зазначається, що із собою необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності).

Четвертий вид – мобілізаційне розпорядження. Воно вручається військовозобов’язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У ньому зазначається про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Адвоката Світлану Артюшкову можна знайти у соцмережах:

https://www.facebook.com/Svitlanaartushkova

Нагадаємо, що треба робити, коли повістку вручають з порушеннями закону.

Також нагадаємо, як почалася війна у Харкові рік тому та як цей рік прожили громади Харківського району.

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.