Мобілізація: що робити, якщо повістку вручають з порушеннями?

23.02.2023 09:20 Новини
Тема мобілізації в Україні наразі дуже актуальна. Хто має право вручати повістки? Де їх можуть вручити? На ці запитання дала відповіді харківський адвокат Світлана Артюшкова.

Адвокат пояснила медіа «Слобідський край», як саме процедура вручення повістки має виглядати згідно із законом.

Де можуть вручати повістки?

Українське законодавство не регулює місця вручення повісток, тож їх можуть роздавати на вулиці, блокпостах, за місцем проживання та в будь-яких інших місцях.

Основною умовою є встановлення особи, якій вручається повістка, на підставі паспорта, посвідчення водія тощо.

– Те, що в громадянина немає із собою документів, нічого у процедурі не змінить – його затримають для того, щоб установити особу. Тому раджу завжди носити із собою документи, бо в нас воєнний стан, тож вони мають бути в кожного завжди, – пояснює адвокат Світлана Артюшкова.

Хто має право вручати повістки?

Повістки має право видавати обмежена кількість осіб:

безпосередньо посадові особи територіального центру комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП);

представники органу місцевого самоврядування;

керівник чи уповноважена особа на підприємстві, в установі, організації, де працює військовозобов’язаний;

уповноважені особи в навчальному закладі, де військовозобов’язаний навчається;

управителі багатоквартирних будинків.

– Якщо повістку вручають представники ТЦК та СП, то, звісно, на уповноважених особах повинна бути форма, також у них мають бути відкритими обличчя. Ніяких балаклав! Обов’язково вони повинні мати із собою військовий квиток та відповідне доручення ТЦК та СП. Якщо повістки видають уповноважені цивільні особи, то військової форми на них не буде, але паспорт та доручення ТЦК та СП для встановлення їхніх повноважень повинні бути в наявності, – підкреслює Світлана Артюшкова.

Що робити, якщо мають місце порушення закону під час видачі повістки?

За будь-яких порушень (закриті обличчя, немає посвідчень про встановлення повноважень тих, хто роздає повістки, вони намагаються використовувати силу тощо) телефонуйте на 102 або своєму адвокатові. І вже з ними будете розглядати ситуацію, що склалася.

– Але хочу наголосити – повістку, якщо її вручили законно, треба брати обов’язково. Бо вирішувати питання з відстрочкою, якщо ви маєте на неї право, треба в ТЦК та СП, де ви надасте підтверджуючі документи. Ховатися, щоб вам не вручили повістку, це не вихід, тим більше не вихід не з’являтися до терцентру, коли ви вже її отримали, – зауважує Світлана Артюшкова.

Адвоката Світлану Артюшкову можна знайти у соцмережах:

https://www.facebook.com/Svitlanaartushkova

Нагадаємо, що ГУ ДМС у Харківській області видали перші посвідчення на повернення. На деокупованих територіях Харківської області Південна залізниця відновила рух транспорту до 50 населених пунктів. 

Нагадаємо також, що у Харкові посилять заходи безпеки 23-24 лютого, на річницю вторгнення рф.

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.

Автор: Марія Іващенко