Мобілізація: людина отримала повістку, що далі?

01.03.2023 11:51 Новини
Що треба робити після того, як військовозобов’язаний отримав повістку? Які його наступні дії? Про це детально розповіла харківський адвокат Світлана Артюшкова.

Отримавши повістку, військовозобов’язаний має прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, надати всі необхідні дані і документи.

Якщо в людини немає підстав для відстрочки від призову, то виписують повістку на проходження ВЛК. Після її проходження комісія має видати на руки свій висновок.

Якщо громадянин не згоден з висновками ВЛК?

– Саме на цьому етапі зустрічається багато помилок. Необхідно знати, що рішення ВЛК можна опротестувати. У спірних питаннях, пов’язаних з незгодою з висновками лікарів, у питаннях контролю за об’єктивністю їхніх висновків за рішенням штатної ВЛК військовозобов’язаний може бути скерований для проходження контрольного обстеження у військовий лікувальний заклад, – розповідає Світлана Артюшкова.

Щоб оскаржити рішення ВЛК у досудовому порядку, потрібно:

– подати заяву про перегляд рішення комісії до ВЛК вищого рівня, обов’язково зазначивши причину перегляду рішення;

– до заяви необхідно долучити всі документи, надані ВЛК, рішення якої оскаржується;

– варто надати зафіксовані результати попередніх медичних обстежень.

Щоб оскаржити рішення ВЛК у судовому порядку, потрібно:

– звернутися з позовною заявою до окружного адміністративного суду – це може бути суд за місцем проживання або за місцем розташування ВЛК. 

Хто не підлягає призову за висновками ВЛК?

Не підпадають під мобілізацію військовозобов’язані, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до двох місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена на 2 місяці і втретє – на такий самий термін. Після завершення відстрочки має бути проведений повторний медогляд для вирішення питання придатності до військової служби.

Висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки відповідна військово-лікарська комісія.

Чи можуть мобілізованого без будь-якого військового досвіду відразу відправити на фронт?

– Спочатку він має пройти навчання. На моїй практиці саме таких випадків, щоб одразу на фронт, не було, всі їхали на навчання. Звідти повертали, якщо документи не в порядку. Днями була така ситуація – вранці відвезли, а ввечері повернули. І це вже не перший випадок. А щоб без навчання на фронт – з такими порушеннями у своїй роботі я не зустрічалася, – говорить Світлана Артюшкова.

Адвокат вкотре нагадала важливий момент, неодноразово підтверджений її практикою.

– Якщо вам законно вручили повістку, єдина правильна поведінка – йти до територіального центру комплектації та соціальної підтримки, надавати документи, які дають вам право на відстрочку, та вирішувати всі питання законним шляхом. Якщо відстрочки немає, то давайте не будемо забувати, що під час мобілізації та воєнного стану у військовозобов’язаних є не лише права, але й обов’язки. Один із них – захист своєї держави, – підкреслює Світлана Артюшкова.

Адвоката Світлану Артюшкову можна знайти у соцмережах:

https://www.facebook.com/Svitlanaartushkova

Нагадаємо, що більше корисної інформації щодо мобілізації можна прочитати за посиланням.

Нагадаємо також, що Харківщина - один з регіонів, що найбільше постраждав за рік війни, але в місті вже планують будувати нові мікрорайони.

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.

Автор: Марія Іващенко