Мобільні медики на Харківщині допомагають тим, хто не може дістатися до лікарні

28.10.2022 18:45 Новини
Лікарі вже працюють у селах Мереф’янської громади та Ізюмського району Харківської області.

Зараз у багатьох громадах Харківщини зруйновані лікарні, недостатньо медичних працівників. На допомогу приходять мобільно-медичні команди, які працюють у рамках проєкту ГО «АСМУ» за підтримки бюро ВООЗ в Україні. Вони зосереджені на лікуванні хронічних захворювань: хронічне обструктивне захворювання легень, бронхіальна астма, гіпертонічна хвороба, серцево-судинні захворювання, епілептична хвороба, судоми та захворювання щитовидної залози. 

– Війна загострила існуючі хвороби у населення і додала нові проблеми зі здоров’ям. Навантаження на первинну ланку вочевидь зросло як за рахунок вимушено переміщених осіб, так і через брак кадрів. Тож діяльність мобільних команд актуальна як ніколи, – зазначила «Слобідському краю» членкиня ГО «АСМУ» Ірина Волошина. 

Вже перші результати проєкту показали гостру потребу людей з хронічними захворюваннями в мобільній допомозі сімейних лікарів. Професійна спільнота вважає необхідним розглянути створення додаткового пакета послуг від НСЗУ саме з мобільної медичної допомоги, зокрема сільському населенню, яке не має стабільного і якісного доступу до медичних послуг.

likari mobilni

У Мереф'янській громаді мобільно працює два сімейні лікарі. Вони вже побували в селах Яковлівка, Кринички, Верхня та Нижня Озеряна. Ще два фахівці працюють в Ізюмському районі. Лікарі консультують, вимірюють рівень цукру, тиск, проводять вакцинацію від ковіду, призначають ліки, за необхідності надають їх, у тому числі і жарознижуючі. 

Жителька села Яковлівка Ніна Токарєва розповідає, що лікарі з мобільних команд стали для неї справжніми янголами-охоронцями: «Медики не тільки міряють тиск, беруть кров, а ще й ліки роздають безкоштовно».

Найближчі заплановані виїзди – 4 листопада в село Яковлівка. Про свій приїзд мобільні команди домовляються з представниками влади на місцях, які інформують про це місцевих жителів.

Окрім Харківщини, мобільні медики допомагають на Чернігівщині, Хмельниччині, Сумщині, Черкащині, на Волині та Київщині.

Автор: Марія Іващенко