На деокупованій Харківщині триває ексгумація тіл загиблих і пошук зниклих безвісти

20.10.2022 18:27 Новини
На звільнених територіях Харківської області правоохоронці виявили 735 тіл загиблих.

Як повідомив на брифінгу очільник поліції Харківщини Володимир Тимошко, з них 572 мирні мешканці – 236 жінок, 286 чоловіків, 20 дітей.

 – Щодня така робота здійснюється, намагаємося її завершити до першого снігу. На жаль, такої роботи дуже багато. Лише за вчора в Куп’янському районі – 6 тіл, Чугуївський район – 3 тіла, Ізюмський район – 2 тіла, Харківський район – 4 тіла. Тобто кожного дня відбувається ця робота. На жаль, ми не можемо це робити одразу, тому що територія значно замінована. Спочатку йде обстеження території, і тільки потім йдуть слідчі, – розповів він.

За словами керівника Нацполіції Харківщини, особливу увагу поліцейські приділяють розшуку безвісти зниклих. Дані збирають під час поквартирних обходів.

– Проводимо поквартирний, подомовий обхід для того, щоб з’ясувати, які мешканці знаходились під час окупації. Фактично, здійснюємо перепис населення. Ці дані ми даємо військовій адміністрації з метою встановлення яка кількість жінок, чоловіків, дітей, інвалідів знаходилася на окупованих територіях і які з них потребують евакуації, – пояснив Тимошко.

За його словами, інформація про зникнення людей одразу фіксується і вноситься в реєстр досудових розслідувань.

– Зараз ми в ЄРДР вносимо дані одразу. Тобто, якщо людина заявила, що немає зв'язку з кимось із знайомих, вноситься провадження кримінальне одразу. Ніхто не чекає. На щастя, багато відразу встановлюємо місцезнаходжень осіб, однак є багато випадків, коли встановлюємо, що ці люди загинули, – розповів Тимошко.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення знайшли живими 363 людини, мертвими – 45 людей. Ще 951 зниклий перебуває в розшуку.

Нагадаємо, станом на 20 жовтня у тимчасовій окупації залишаються 32 населені пункти Харківщини.