На Харківщині новий постачальник газу: кому і як тепер платити

21.06.2022 17:22 Новини
Фото: epravda.com.ua Фото: epravda.com.ua
У Харківській області змінився постачальник газу.

У жителів Харківщини, які отримували газ від «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ», у платіжках не було нарахувань за блакитне паливо за травень. Це через те, що з 1 травня побутових споживачів ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» автоматично було переведено на постачання до «постачальника останньої надії» (ПОН). За рішенням Кабінету Міністрів України, функцію ПОН виконує ГПК «Нафтогаз України». Побутові споживачі продовжують отримувати природний газ за пільговою ціною. Про це повідомили в ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ». 

За газ, спожитий з 1 травня, потрібно оплачувати ГПК «Нафтогаз України». Нові договори на постачання газу укладати не треба, перехід був здійснений автоматично. У «Нафтогазі» повідомили, що формування рахунків за травень затримується: в особистому кабінеті на my.gas.ua люди зможуть отримати платіжку після 20 червня; друковані рахунки доставить Укрпошта після 25 червня, лише в тих регіонах, де відсутні активні бойові дії. Про це повідомляють «Новини Валківщини».

Кожен новий клієнт має отримати номер особового рахунку, кажуть у «Нафтогазі».  Для цього необхідно перейти в чат-бот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger та ввести ЕІС-код (16 символів). EIC – це персональний газовий номер об'єкта газопостачання, який складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Наприклад, 56XM19A205987456. Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу.

Читайте також: В Ізюмському районі ворог обстріляв газопереробне підприємство

Після отримання особового рахунку ви можете зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Саме з його допомогою дізнатися і оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо. Водночас усі пільги та субсидії при зміні постачальника зберігаються автоматично, зауважили в «Нафтогазі».

Новому постачальнику потрібно сплачувати за газ за новими реквізитами. Ось вони: ТОВ «ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»; ЄДРПОУ: 40121452; IBAN: UA893004650000000260323012042 в АТ «Ощадбанк» м. Києва; МФО 300465

Сплатити рахунок можна через Інтернет: 

• в особистому кабінеті на my.gas.ua (номер особового рахунку можна отримати в чат-боті або у контакт-центрі); 
• у чат-боті GASUA у Viber, Telegram і NaftogazGasSupply у Facebook Messenger; 
• через сайти та мобільні додатки банків; 
• за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay, Apple Pay, Google Pay).

Або можна розрахуватися за спожите через відділення Укрпошти; у будь-якому відділенні банків; через платіжні термінали самообслуговування.

У «Нафтогазі» зазначають, що платіжки формуються щомісяця 10–15-го числа. Сума до сплати розраховується на основі даних про спожитий газ, які передає ваш оператор ГРМ (облгаз). При оплаті за газ в особистому кабінеті на my.gas.ua або в чат-боті GASUA до 30 червня нараховується знижка 1 %. Клієнт зможе використати її під час наступного платежу. 

Зміна постачальника газу не змінює терміни та способи подання показників лічильника: для коректних розрахунків їх треба надсилати з 1 по 5 число щомісяця «Харківгазу», через особистий кабінет або чат-бот 104.ua.

Наразі на газ для побутових споживачів установлено фіксовану ціну – 7,96 гривні за кубічний метр. Поки невідомо, «Нафтогаз України» буде постачальником на постійній основі чи ця норма діятиме лише на період воєнного стану. Номери контакт-центру «Нафтогазу»: (066)-300-2-888; (098)-300-2-888; (093)-300-2-888.

Якщо ви вже, не чекаючи квитанції, заплатили за спожитий у травні газ «Харківгаз Збуту», або маєте переплату за попередні місяці і клопочетеся, щоб ваші гроші нікуди не зникли, треба звернутися до центру надання клієнтських послуг газової служби з документами, що посвідчують особу, і заявою про повернення коштів, де має бути вказаний банківський рахунок, на який слід перерахувати кошти.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: