На Харківщині відмінили віялові відключення світла: живлення може щезнути будь-коли

02.11.2022 12:21 Новини
У Харківській області «Укренерго» тимчасово припинило дію графіка погодинного відключення світла.

Як повідомили в НЕК «Укренерго», графіків погодинних відключень сьогодні для підтримки стабільної роботи енергосистеми недостатньо.

«Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» вимушений надати з 11:00 операторам розподільних мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання всіх категорій споживачів у Сумській, Харківській та Полтавській областях. Дію графіків погодинних відключень в цих областях тимчасово припинено», – йдеться у повідомленні.

В «Укренерго» вважать, що тимчасові контрольовані обмеження всіх категорій споживачів допоможе енергетикам якомога швидше відновити ушкоджені енергооб’єкти, балансувати систему та забезпечувати енергоживленням споживачів.

Нагадаємо, нещодавно «Харківобленерго» оприлюднив стабілізаційний графік погодинних відключень. Енергетики Харківської області розбили віялові відключення на 12 черг по три години щоденно з 7:00 до 22.00. При цьому  об'єкти критичної інфраструктури, міський електротранспорт, метро, об'єкти КП «Харківські теплові мережі», КП «Харківводоканал» та ін. відключати не планували.

Але коли в Об'єднаній енергетичній системі України присутній суттєвий дефіцит електричної енергії та потрібно швидко зменшити навантаження на ОЕС, застосовують графік аварійного відключення. Він вводяться обленерго за розпорядженням диспетчера Регіонального диспетчерського центру Північного регіону НЕК «Укренерго».