«Схема не працює»: харківські митники виявили псевдоволонтерів

11.11.2023 15:27 Новини
Фото: Харківська митниця Фото: Харківська митниця


Відразу декілька випадків ввезення на митну територію України транспортних засобів як гуманітарну допомогу, але які йшли потім на продаж, виявили в Харківській митниці у взаємодії із СБУ в Харківській області. 

Згідно з поданими громадянами України та Грузії документами до митного оформлення, одержувачем автомобілів був один з харківських благодійних фондів. Але вказані транспортні засоби до  фонду не доїхали, з'ясував «Слобідський край».

Автівки були передані стороннім особам і в подальшому продані за грошові кошти цивільним громадянам. 

Як прокоментували у Харківській митниці, у зв’язку з тим, що псевдоволонтери завозили автомобілі як гуманітарну допомогу, то відповідно до чинного законодавства України, це було зроблено без сплати митних платежів. Згідно з висновком Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, вартість двох автомобілів складає близько півмільйона гривень.

– Таким чином, у діях громадян вбачається порушення митних правил, а саме: використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв'язку з якими було надано такі пільги, що призвело до ухилення від сплати митних платежів на загальну суму майже 400 тис грн. Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 485 Митного кодексу України. Порушники понесуть відповідальність перед Законом, – повідомили у Держмитслужбі.

Ми вже писали, як в Олексіївській громаді збирають кошти на пікап для захисників.

Нагадаємо також, що бійцям на Куп'янський напрямок передали нову партію БПЛА.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Дмитро Саломанка