Скоїла державну зраду: 15 років з конфіскацією майна отримала в Харкові працівниця Укрпошти

20.03.2023 11:08 Новини

Суд визнав винною в державній зраді операторку Укрпошти, яка передавала представникам країни-агресора дані про місцезнаходження військової техніки, переміщення особового складу ЗС, гуманітарних штабів тощо. Жінка отримала 15 років з конфіскацією майна.

Про це повідомляє  «Слобідський край» з посиланням на Жовтневий районний суд міста Харкова.

Нещодавно суд розглянув обвинувальний акт за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада) щодо уродженки селища Розбишівка Полтавської області, яка працювала оператором зв`язку у відділенні поштового зв`язку АТ «Укрпошта» на Привокзальній площі у Харкові.  

У матеріалах справи йдеться, що жінка через месенджер «Телеграм» установила зв'язок з російським військовослужбовцем, а також з особою з активною проросійською позицією, що мешкає на території окупованого міста Донецьк.

З 25 лютого 2022 року по 11 березня 2022 року жінка передавала представнику рф відомості щодо місцезнаходження військової техніки, особового складу ЗС України, а також про їх переміщення по місту Харків. Окрім цього, повідомляла напрямки розташування населених пунктів у Харківській області та відстань між ними, вказувала місця влучань артилерійських та авіаційних боєприпасів, випущених окупантами, що давало їм змогу корегувати вогонь. На цьому обвинувачена не зупинилася та надала відомості стосовно пунктів видачі гуманітарної допомоги у Харкові, а також всіляко проявляла вподобання та підтримувала дії армії рф.

25 лютого о 14:08 вона написала «представнику» два повідомлення: «Я в р-н ЮЖД вокзала живу, утром ходила на вокзал, через жд мост за мостом стояли два града, на входе на мост вырыта была яма, может мост хотят подорвать», «Потом они вроде уехали». Після цього відправила фото двох українських РСЗВ БМ-21 «Град».

Далі жінка повідомляла дані з розташування в місті Куп'янськ, переміщення військової техніки, місця бомбардувань, руйнування внаслідок влучання російських снарядів на Холодній Горі, а також про видачу гуманітарної допомоги в Харкові.

Під час судового засідання обвинувачена свою вину не визнала повністю. Жінка розповіла, що з перших днів повномасштабного вторгнення її родичі опинилися в окупації. Вона звернулася до куми, що проживає в росії, з проханням допомогти їм виїхати через рф до Європи. Цього зробити вона не змогла, тому звернулася до кума з бєлгорода, а також налагодила переписку з російським військовослужбовцем, щоб нібито дізнаватися в нього про ситуацію в окупації.

13 березня 2022 року жінка сфотографувала на Привокзальній площі у Харкові відділення «Укрпошти», після чого її затримали та вилучили телефон. Обвинувачена заявила, що її спілкування за окупантами «не зашкодило суверенітету, територіальній цілісності, обороноздатності держави Україна, оскільки інформація, якою вона обмінювалася з ними, була у вільному доступі в мережі Інтернет». Фотографії РСЗВ БМ-21 «Град», які були розташовані по вул. Полтавський Шлях у Харкові, вона не робила на свій мобільний телефон, ці фотографії були у вільному доступі в мережі Інтернет. Спілкування з вказаними особами вона проводила лише для того, щоб допомогти своїм рідним виїхати через рф у безпечне місце. А інформація, яку вона їм передавала, була дезінформацією.

Однак у матеріалах справи є свідчення поліцейських, які затримували жінку. Вони виявили в її телефоні відіслані росіянину фото військової техніки і не тільки. Проте її вину підтверджують і інші докази.

Вивчивши матеріали справи, суд визнав жінку винуватою за ч. 2 ст. 111 КК України та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна. Відповідний вирок було винесено 10 березня 2023 року та ухвалено Жовтневим районним судом Харкова. Протягом 30 діб він може бути оскаржений.

Нагадаємо, нещодавно до 15 років засудили чоловіка, який коригував ракетні удари по Харкову. Їм виявився 37-річний інженер одного зі структурних підрозділів комунального підприємства «Харківські теплові мережі».

Раніше ми писали, що співробітники контррозвідки СБУ затримали російського агента, який причетний до ракетних обстрілів Харкова 5 лютого 2023 року.

Автор: Владислава Ткаченко