У Харківській області об’єднуються деякі медичні заклади

17.11.2022 10:35 Новини
На Харківщині триває процес реформування мережі комунальних закладів охорони здоров’я. На черговій сесії обласної ради планується розглянути низку рішень щодо об’єднання деяких обласних лікарень.

Саме питання медичної реформи розглядали на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Харківської обласної ради. Депутати наголошують, що процес об’єднання медичних закладів дуже складний. Він потребує ретельного обговорення та врахування думки колективів лікарень, щоб запобігти скороченню медперсоналу, підвищити якість медичної допомоги для населення області.

– Впевнена, що пацієнти й надалі будуть отримувати кваліфіковану медичну допомогу, – підкреслила заступниця голови Харківської обласної ради Тетяна Біловол.

Зокрема, мова йде про такі кроки з оптимізації мережі комунальних некомерційних підприємств, підпорядкованих обласній раді:

– обласна клінічна інфекційна лікарня приєднується до обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні; 

– обласна дитяча клінічна лікарня № 1 приєднується до обласної дитячої клінічної лікарні;

– обласні шкірно-венерологічні диспансери № 3 та № 4 приєднуються до обласного шкірно-венерологічного диспансеру № 2;

– обласні психіатричні лікарні № 1 та № 2, а також обласний психоневрологічний диспансер приєднуються до обласної клінічної психіатричної лікарні № 3.

Всі ці зміни відбуваються в рамках чергового етапу медичної реформи, який передбачає формування в кожній області госпітальних округів. 

Нагадаємо, госпітальний округ – це об’єднання існуючих лікарень в одну мережу за принципом доступності, щільності та кількості населення, наявності медичного укомплектування та дорожньої інфраструктури.

Новий етап реформи розпочався на початку липня, коли Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 2347 про оптимізацію та реорганізацію лікарень в ефективну мережу відповідно до нового адміністративно-територіального поділу. 

Навіщо потрібне, зокрема, приєднання обласної дитячої клінічної лікарні № 1 до обласної дитячої клінічної лікарні, пояснила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації Жанна Овчарова. Вона підкреслила, що, згідно зі стратегією Міністерства охорони здоров’я, Харківська область може мати тільки дві обласні лікарні – дорослу і дитячу.

– Об’єднання двох обласних дитячих лікарень дасть нам змогу створити єдиний потужний заклад. Згідно з проєктом, персонал та ліжко-місця лікарень скорочуватися не будуть. Адже війна закінчиться, і в область повернуться люди, які зможуть отримувати якісну медичну допомогу, – зазначила Жанна Овчарова.

Серед переваг об’єднання – ще й можливість отримати більш вагоме замовлення пакета послуг від Національної служби здоров’я України. Тобто заклад зможе залучити більше коштів на розширення своєї матеріальної бази та заробітну плату лікарям.

Комісія також розглянула проєкт рішення обласної ради про надання дозволу обласній стоматологічній поліклініці на укладання договору з Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна. Університет хоче розмістити в лікарні відділення кафедри свого медичного факультету. Проєкт рекомендовано до розгляду на сесії.

Заступниця голови комісії Карина Кирієнко, яка вела засідання, зазначила, що прийняттю рішень передувала кропітка робота.

– Я дуже вдячна особисто голові обласної ради Тетяні Єгоровій-Луценко за нашу попередню співпрацю на робочих нарадах. Ця робота допомогла провести непросте засідання на високому рівні. Ми повністю проінформовані та ясно усвідомлюємо, за що голосуємо. Усі питання були ретельно опрацьовані, тому ми сьогодні так ефективно працювали, – підкреслила Карина Кирієнко.

Автор: Марія Іващенко