Ракетні удари по території Польщі: що відомо. Оновлено

16.11.2022 15:03 Новини
У вівторок, 15 листопада, по території Польщі було завдано ракетного удару, в результаті чого загинули двоє людей.

За даними польського видання Wiadomosci, дві російські ракети вибухнули у польському селі Пшеводув, яке знаходиться на кордоні з Україною.

«Двоє людей було вбито. Поліція, прокуратура та армія перебувають на місці події», – йдеться у повідомленні.

МЗС Польщі заявило, що ракети, які вбили двох громадян, були російські.

«15 листопада 2022 року з боку збройних формувань рф здійснено черговий тривалий масований обстріл всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 у селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє громадян Республіки Польща», –  йдеться у заяві на сайті МЗС Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла рф із вимогою негайно надати детальні пояснення щодо інциденту.

Як світ відреагував на подію:

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс: «Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які вцілили не лише по мирних українцях, а й впали на територію НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів і засуджує цей злочин».

МЗС Естонії: «Найбільше тривожать останні новини з Польщі. Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими членами Альянсу. Естонія готова захищати кожен дюйм території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником».

Президент України Володимир Зеленський: «Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Потрібно діяти». Також  Зеленський запевнив поляків у максимальній підтримці з боку України.

Президент США Джо Байден назвав «малоймовірним» те, що ракета, яка призвела до вибухів та загибелі людей у прикордонні Польщі, була випущена з росії. «Є попередня інформація, яка суперечить цьому. Я не хочу говорити про це, поки ми не проведемо повне розслідування. Але, судячи з траєкторії, малоймовірно, що вона була випущена з росії, але побачимо».

МЗС росії заявило, що жодних ударів по цілях поблизу українсько-польського держкордону російські війська не завдавали: «Опубліковані за гарячими слідами польськими ЗМІ з місця події в населеному пункті Пшеводув уламки не мають жодного відношення до російських засобів ураження».

Консультації із світовими лідерами

Президент Польщі Анджей Дуда провів окремі переговори із президентом США Джо Байденом та президентом України Володимиром Зеленським. Перед цим польський президент провів переговори із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Після консультацій зі світовими лідерами щодо вибуху на території країни внаслідок ймовірної ракетної атаки рф Анджей Дуда заявив, що НАТО перебуває в режимі підвищеної готовності.

Сьогодні, 16 листопада, на прохання Польщі посли країн НАТО проведуть зустріч. Відповідно до статті 4 установчого договору НАТО, члени можуть порушити будь-яке питання, яке викликає занепокоєння, особливо пов'язане з безпекою будь-якої країни-члена.

Один із дипломатів повідомив, що Альянс «діятиме обережно», і йому потрібен час, щоб з'ясувати, як саме стався інцидент, повідомляє Reuters.

У повітряному просторі Польщі 15 листопада перебував літак НАТО. Він відстежив ракету, яка впала на території країни. "Інформацію з радіолокаційними слідами [ракети] було надано НАТО та Польщі", – повідомив представник Альянсу виданню CNN.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

заперечив інформацію, нібито ракета, що впала поблизу українсько-польського кордону, належить українській ППО.

 «росія нині просуває конспірологічну теорію про те, що на території Польщі нібито впала ракета української протиповітряної оборони. Це неправда. Не треба підігравати російській пропаганді чи поширювати її меседжі. Цей урок слід було засвоїти давно, ще після збиття MH17», – написав міністр у Twitter.

Оновлено 

Президент Польщі Анжей Дуда зазначив, що могла впасти ракета української ППО.

«Ніщо, абсолютно ніщо не вказує на те, що це був навмисний напад на Польщу. Те, що сталося – те, що ракета впала на нашу територію, – було ненавмисно. Це не була ракета, яка була спрямована на Польщу. Тому по суті це не був напад на Польщу», – заявив Дуда.

Президент Франції Макрон висловив готовність Франції долучитися до розслідування падіння ракети на території Польщі.

«Я говорив із прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким, аби висловити йому нашу солідарність. Польща може розраховувати на підтримку Франції та нашу готовність підтримувати поточні розслідування», – написав Макрону Twitter.

У свою чергу, Україна просить доступу до місця вибуху у Польщі та виступає за подальше розслідування

«Очікуємо також від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений остаточний висновок про те, що йдеться про ракету української ППО. Крім того, Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міністерства оборони України та Державної прикордонної служби України», – йдеться у заяві прес-служби РНБО за результатами проведення Ставки верховного головнокомандувача.