Ворог поширює фейк про значні втрати українських військових

25.08.2022 13:30 Новини
Кремль знову намагається переконати світ, що ЗСУ зазнали величезних втрат під час війни.

Центр протидії дезінформації попереджує про фейковий документ, який нібито містить відомості про втрати, яких за час війни з росією зазнали українські військові. «Документ» шириться російськими Telegram-каналами. Ворог продовжує спроби ведення інформаційно-психологічних операцій, покликаних деморалізувати Сили оборони України.

– Фейк писали геть необізнані люди, які ніколи не бачили як виглядають реальні документи нашого відомства. Підробка зроблена дуже грубо. Навіть нема що пояснювати. Просто не вірте цим російським «вкидам», – зауважила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зокрема, у «документі» пропагандисти зазначають про «загальні втрати – 131 014 осіб». Утім він є фейковим, оскільки:

  • у «документі» містяться помилки, не притаманні українському діловому мовленню;
  • у «документі» міститься багато росіянізмів: «інформації О загиблих», «отриманих поранення», «числяться (щодо Збройних сил)»;
  • згідно з правилами офіційного документообігу (ДСТУ 4163:2020), штрих-код проставляють у центрі нижнього поля першої сторінки документа.

ЦПД укотре закликає перевіряти підозрілі «документи» та пам’ятати, що необачне поширення таких фейків лише допомагає ворогу! – йдеться у повідомленні.

Окрім того, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на форумі «Захисники. Перекличка» повідомив про справжні втрати українських військових у війні з росією. У своїй промові він сказав, що у війні беруть участь не тільки військові, а й діти, чиї батьки взяли до рук зброю. 

– Вони справді нічого не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту і біля Соледара, Бахмута, Великої Новосілки, і тут, бо їхній батько пішов на фронт і, можливо, входить до тих майже дев'яти тисяч героїв, які загинули, – заявив Залужний.

фейковий документ

Автор: Анастасія Хушану