Знищена краса. Будинок з історією на вулиці Свободи у Харкові

22.03.2022 18:46 Новини
Фото: Ivan Ponomarenko Фото: Ivan Ponomarenko
Прибутковий будинок Масловського по вулиці Ветеринарній (зараз вулиця Свободи) у Харкові пережив більш ніж за сторіччя свого існування багато чого. Але не рашиський ракетно-бомбовий удар.

Лейтенант флоту Іван Миколайович Масловський вийшов у відставку в 90-х роках XIX століття і купив дворове місце та невеликий будинок по вулиці Ветеринарній, 8 у Харкові на 1200 рублів. Зважаючи на все, фінансові справи відставного моряка були непогані, тому що в 1910-11 роках на цьому дворовому місці на його кошти будується чотириповерховий прибутковий будинок у стилі модерн за проектом Мойсея Лазаревича Мелетинського.

Мойсей Мелетинський, син ремісника Лазаря (Еліезера) Мелетинського, випускник Харківського технологічного інституту, з 1908-го – власник будівельно-технічної контори у Харкові. За його проектами збудовані будинки на Сумській, 122, Михайлівській площі (зараз – Небесній сотні), 28, власний будинок на Ковальській, 22. На жаль, його головний шедевр – чудова 4-та синагога на розі Соляниківського та Подільського провулків - у первозданному вигляді не зберіглася.

Прибутковий будинок Масловського був побудований під час панування модерну в усьому його розмаїтті. Ідеальна симетрія фасаду підкреслена бічними ризалітами з напівкруглими еркерами, вузькі видовжені вікна становлять вертикальну домінанту будівлі, руст першого поверху та скромна ліпнина витримані цілком у дусі модернізму початку століття. Хоча "криві" руки сучасних добудовників не пощадили один із головних елементів будівлі - монументальний багатокутний щипець заввишки цілий поверх.

Долі людей, причетних до історії будинку, склалися по-різному. Десь у вогні громадянської безслідно зник відставний лейтенант флоту Іван Масловський. Архітектор і будівельник Мойсей Мелетинський у 1921 році з дружиною, лікарем Раїсою Марголіс та сином Єлеазаром переїхав до Москви, де працював у різних установах, у тому числі на будівництві Московського метрополітену. Його брата, фабриканта, розстріляли червоні у 1924-му. Син Єлеазар став видатним філологом та фольклористом, попередньо відсидівши два терміни у ГУЛАГу. Батько з матір'ю померли невдовзі після повернення сина з табору 1954-го.

Вулицю Ветеринарну більшовики перейменували на Іванова (чергового костромського більшовика). Нині це вулиця Свободи.

До березня 2022-го будинок, пам'ятник архітектури № 235, дожив у цілком пристойному стані. Навіть внутрішні інтер’єри були чудово відреставровані.

Але вранці 14 березня ракетно-бомбовий удар по центру Харкова, завданий російською ордою, зруйнував історичну пам’ятку. Внаслідок удару по будівлі  загинули як мінімум двоє людей.

Використано матеріали Ivan Ponomarenko та Тетяни Тихомірової

Автор: Володимир Луканцевер