Без молока та масла: у садках Краснограда виникли проблеми з харчуванням дітей

18.02.2021 16:15 Красноград
Фото: shostka-dnz10.edukit.sumy.ua Фото: shostka-dnz10.edukit.sumy.ua
Із нового року, станом на 18 лютого, меню дитячих садків Красноградської громади Харківської області складається переважно з каш та овочів. Останні кілька днів дітям перестали давати навіть хліб.

18 лютого жителька Краснограда надіслала в редакцію «Слобідського краю» меню дитячого садка, до якого ходить її молодша дитина. У раціоні відсутні яйця, молоко та масло, лише каші та овочі.

У Красноградському районі жінка народила по дорозі у лікарню

– Немає ані молока, ані масла, ані яєць, останні кілька днів навіть хліба не дають. На минулому тижні один раз була рибна котлета, на цьому –  м'ясна, – розповіла «Слобідському краю» пані Марія. – Ту їжу, що дають у садку, діти не їдять – морковка з в'язкою кашею щодня, тож ходять голодними весь день. У садочок перекуси брати із собою не дозволяють, самостійно батькам теж не можна закупляти їжу за санітарними нормами.

За словами жінки, така ситуація виникла з нового року. До цього харчування в садку було збалансованим і їжа дитині подобалася. Діти у садку перебувають із 7.30 до 17.30. За харчування малечі батьки сплачують близько 22 гривень на день, інша частина суми сплачується з бюджету.

У Красноградській міській раді зазначають, що проблеми з організацією дитячого харчування в громаді виникли у перехідний період реформування.

«Тендерні закупівлі на продукти харчування та послуги щорічно проводяться відділом освіти наприкінці календарного року. Зважаючи на зміну засновника закладів освіти, яка відбулася 24 грудня 2020 року, а також процес ліквідації відділу освіти Красноградської районної державної адміністрації, виникла певна правова колізія – проводити тендерні закупівлі попередній відділ освіти вже не мав юридичних підстав, а в структурі Красноградської міської ради орган управління освітою взагалі ще не пройшов державну реєстрацію, а відтак і не мав права здійснювати будь-які процедури», – йдеться на сайті Красноградської громади.

Разом з цим у мерії запевняють, що вже проходять тендерні закупівлі, визначені переможці на постачання у заклади освіти молока, масла, сиру, сметани. Також зазначають, що відділ освіти намагається щоденно моніторити наявність продуктів харчування у кожному закладі освіти та здійснювати перерозподіл продуктів між закладами.

«Відділом освіти ініційовано питання перед Красноградською міською радою щодо зниження вартості харчування дітей у закладах освіти на січень – лютий 2021 року та здійснення перерахунку батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти», – йдеться у повідомленні.

– На сесії Красноградська міська рада обіцяла виділити 400 гривень для харчування дітей у цей перехідний період, однак наразі всі мовчать, – зазначила «Слобідському краю» читачка з Краснограда пані Марія.

Читайте також: Чи закриватимуть старші класи на Харківщині: розбираємося у реформі середньої освіти

Автор: Андрій Соха