Безоплатна реабілітаційна допомога на Харківщині: де її можна отримати

17.03.2023 10:06 Область Online

У Харківській області 23 медичні заклади уклали контракт із НСЗУ за двома «реабілітаційними» пакетами. Зокрема, 9 з них можуть надавати допомогу за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та 21 – за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

 

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Міністерство охорони здоровʼя України.

У зв’язку з повномасштабною війною в Україні, зокрема і в Харківській області, значно збільшилася кількість людей, які травмуються, а після стабілізації стану потребують реабілітації. Як безоплатно отримати послуги з реабілітації та де це можна зробити – відповіли в МОЗ.  

Чи можна безоплатно отримати реабілітаційні послуги?

Так, можна. Для того аби реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». Отже, зараз держава оплачує закладам, що підписали контракт із Національною службою здоров’я України (НСЗУ), надання громадянам якісних безоплатних реабілітаційних послуг.

Як пацієнту безоплатно пройти курс реабілітації?

Людина, якій надається реабілітаційна допомога, має право самостійно обирати реабілітаційний заклад, відділення, підрозділ та фахівців з реабілітації з огляду на їхню спеціалізацію. 

Щоб отримати такі послуги, потрібне електронне направлення від сімейного лікаря, з яким укладена декларація, або ж лікуючого лікаря, у тому числі – лікаря фізичної та реабілітаційної медицини. Однак, якщо йдеться про реабілітацію в стаціонарі, її можна отримати через переведення з медзакладу або клінічного підрозділу лікарні.

Які послуги можна отримати у межах «реабілітаційних» пакетів?

У межах реабілітації в амбулаторних умовах пацієнт може розраховувати на доволі велику кількість послуг. У переліку нижче наведені тільки деякі з них:

  • реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, а також фахівцями з реабілітації – членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
  • встановлення діагнозу зі складанням індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;
  • визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного «маршруту» пацієнта;
  • оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію тощо.

Повний перелік послуг можна знайти тут (пункти 38 та 40).

Ключовою вимогою до стаціонарного реабілітаційного пакета є надання реабілітаційної допомоги високого обсягу, а саме: кожний пацієнт має щоденно отримувати принаймі 3 години індивідуальних реабілітаційних втручань. 

Щодо амбулаторного пакета, то він передбачає надання реабілітаційної допомоги 1-2 години на добу або менше ніж година на добу для пацієнтів, які потребують нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіо-респіраторної реабілітації або комплексної реабілітації. Окрім цього, передбачені й інші напрями реабілітації.

«Якщо вам запропонували електрофорез або інші апаратні фізіопроцедури, масаж, призначили грязі або мінеральну воду для внутрішнього або зовнішнього застосування – можете одразу звертатися на «гарячу лінію» НСЗУ, оскільки ці методи не є доказовими методами реабілітації – за це НСЗУ не платить», – йдеться у повідомленні.

Де саме в Харківській області отримати послуги з реабілітації?

Знайти конкретну лікарню можна на сайті НСЗУ. Для цього: 

  1. Перейдіть у розділ 1 «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».
  2. На третій сторінці оберіть серед фільтрів населений пункт, а в підрозділі «Групи послуг» – необхідний пакет (53 Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах або 54 Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах).
  3. Після цього ви побачите всі заклади, які мають договір на пакет, а також їхні контакти. 

У разі виникнення запитань можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Нагадаємо, на час дії воєнного стану сімейні лікарі у медзакладах Харківської області мають приймати мешканців та ВПО без укладеної декларації. Пацієнти можуть зробити базові аналізи, а також отримати обстеження у вузькопрофільних спеціалістів для встановлення діагнозу чи призначення лікування безплатно.

Також ми писали, яке безоплатне лікування можуть отримати онкохворі в Харківській області.

Автор: Владислава Ткаченко