Болюча оптимізація. Чому закриваються куп’янські школи

24.06.2021 09:45 Область Online
Чотири школи в Куп’янській громаді протягом найближчих двох років вирішили закрити. Ще в кількох припиняється набір до 10-х класів або залишиться лише початкова школа. Такою оптимізацією місцева влада хоче виконати закон і зекономити кошти, але громада – проти закриття.

18 червня вчителі та батьки учнів трьох навчальних закладів Куп’янської громади на Харківщині перекрили автомобільний рух у центрі міста. Вони вимагали не закривати їх школи.

Фото Сергія Кудрявцева у Фейсбуці

Акція протесту під стінами Куп’янської міської ради почалася зранку. Саме цього дня відбувалася сесія міськради, на якій депутати розглядали Стратегію розвитку освіти Куп’янської міської територіальної громади на 2021–2025 роки. Проєкт цього документа розробила комісія, створена у березні. До її складу ввійшли депутати міської ради, старости і керівники закладів освіти.

Згідно зі Стратегією, з 1 серпня 2021 року низка закладів освіти Куп’янської громади оптимізується. Три заклади перетворюються на ліцеї: це ЗОШ № 1, гімназія № 2 і НВК «Школа-гімназія» № 3.

Решта шкіл перетворюється на гімназії або зливається з іншими закладами. Зокрема, Куп’янська загальноосвітня школа № 4 реорганізується в гімназію. З 1 серпня 2021 року сюди припиняється набір до 10-х класів, також до неї приєднуються Пристінська та Осинівська гімназії, а з 2022 року приєднується і Куп’янська гімназія № 1. Дошкільний підрозділ Осинівської гімназії переводиться до ДНЗ № 8 у Куп’янську.

Читайте також: Борівські депутати проголосували за ліквідацію двох шкіл громади

Також гімназіями стають ЗОШ № 6, ЗОШ № 11 (у 2022 році вона приєднується до ЗОШ № 12), гімназія № 7 (у 2022 році вона розформовується: 5–9 класи переходять до НВК № 3, а початкова школа зливається з дошкільним підрозділом цієї ж гімназії № 7). У Куп’янському НВК № 2 у 2021 році залишаються 1–9-ті класи (гімназія) та дошкільний підрозділ. Найменші за кількістю учнів школи – Куп’янська гімназія № 1, Осинівська і Пристінська гімназії – приєднуються до гімназії № 4.

Таке рішення довелося прийняти місцевій владі, аби виконати Закон України «Про повну загальну середню освіту», пояснює начальник відділу освіти міськради Роман Долгін. Згідно із законом, до 2022 року на території громади мають працювати три типи закладів середньої освіти: початкова школа, гімназія і ліцей. Крім того, поштовхом до оптимізації став Бюджетний кодекс і аудиторський звіт, отриманий у 2019 році, яким місцевій владі рекомендовано оптимізувати мережу, аби зекономити кошти й ефективніше використати ресурси.

Але з такою оптимізацією не погодилися батьки та вчителі ліквідованих шкіл. Саме це і спонукало батьківську спільноту вийти 18 червня на протест. Після мітингу біля міської ради протестувальники перекрили автомобільний рух трасою Т-2109. Із транспарантами в руках учасники акції ходили пішохідним переходом, пропускаючи лише машини «швидкої», рятувальників і ремонтні служби. Перекриття дороги викликало неабияке обурення автомобілістів, змушених стояти у пробці. Але протестувальники кажуть: це був вимушений крок.

Фото Сергія Кудрявцева у Фейсбуці

Відплив учнів

Як розповів «Слобідському краю» голова батьківського комітету 9-го класу Куп’янської гімназії № 1 Віталій Клепенко, їх заклад не заслуговує на закриття, адже в гімназії є всі умови для якісної освіти дітей.

– Четверта школа розташована на проспекті Ювілейному в Куп’янську. Вона декілька останніх років має дуже погане опалення. Діти сидять у кожушках, теплому одягу, вони часто хворіють. Як ми можемо віддати своїх дітей у непристосоване приміщення? – нарікає Віталій Клепенко. – По-друге, у нас дуже якісний педагогічний склад. Такий, що з нами співпрацюють багато харківських вишів. Багато випускників Куп’янської гімназії № 1 навчаються успішно в харківських вишах. Є угоди на співпрацю, викладачі вишів кілька разів на рік працюють у гімназії, проводять виставки, наукові досліди, ведуть профорієнтаційну роботу. Не кожна харківська школа може собі таке дозволити.

Але, за даними міськради, у Куп’янської гімназії № 1 є проблеми з набиранням 10-х класів. За словами начальника відділу освіти, щороку гімназія набирає близько 20 десятикласників, коли середня наповненість по місту – 25. Загалом у 5–11 класах тут навчаються 167 дітей.

– Набирати ліцей на базі першої гімназії недоцільно, – вважає Роман Долгін. – Ми розуміємо бажання батьків, щоб їхні діти вчилися і закінчували один заклад, але від вимог законодавства ми не можемо нікуди подітися.

Читайте також: У Барвінківській громаді закривають три школи

Нинішнім десятикласникам, продовжує освітянин, дадуть випуститися наступного року в рідному закладі. Але після реорганізації, коли гімназія набиратиме лише 5–9 класи, прогнозується відплив учнів. Зокрема, цього року до гімназії № 1 вже не набереться 5-й клас. Нинішні дев’ятикласники випустяться, і таким чином у 2022 році в закладі залишаться лише три класи: 6-ті, 7-мі та 8-мі. Навіть якщо наповненість класів складе 20 учнів, загалом у гімназії навчатимуться 60 дітей.

– У центрі міста поряд з першою гімназією є гімназія № 4 і ліцей. Більшість учнів з’їжджаються до першої гімназії з усього міста. Тому тут не потрібно організовувати підвіз. А залишати два напівпусті заклади з приблизно однаковою навчальною успішністю в центрі міста недоцільно, – резюмує начальник відділу освіти.

Щодо проблем з опаленням, то згідно зі звітом про температурний режим, у школі № 4 справді не затишно. Середня температура взимку +15 градусів у коридорах і +18 у класах. Але, щоб у закладі було тепліше, планують замінити труби опалення. Також у гімназії ремонтуватимуть туалети.

Не буде школи – вимре село

Та ще більше спротиву викликало рішення влади закрити сільські школи. Батьки учнів Осинівської та Пристінської гімназій бояться відправляти дітей за 12, а то й за 20 кілометрів до міста розбитими дорогами.

– Ці депутати (які ухвалили рішення про закриття шкіл. – Авт.) хоча б проїхали тією дорогою до села! У нас автобус, особливо в зимовий час, коли їде, то хилиться набік. Як можна по такій дорозі везти дітей? Крім того, у нас 15 дітей перебувають на диспансерному обліку. А ще семеро дітей не переносять дорогу, поїздки в автобусах для них – це випробування, – каже вчителька географії Пристінської школи Ніна Бондарева.

Пристінська гімназія

Пристінську гімназію намагаються закрити не вперше. Як розповіла директорка закладу Юлія Колкунова, чотири роки тому школа вже була на межі закриття. Головна проблема – малокомплектність. Якщо гранично допустима кількість учнів 25, у закладі навчалися 27 дітей. Утім тоді мешканці села не дали закрити заклад. Навіть більше: школу активно почали розбудовувати. Завдяки перемозі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» в різні роки тут установили спортивний майданчик з тренажерами, замінили системи опалення в усьому приміщенні (будівля триповерхова), замінили вікна і облаштували комп’ютерний клас.

Зараз школа має своє опалення (дровами і вугіллям), а також їдальню. Але за всієї своєї матеріальної забезпеченості Пристінська школа не має головного – учнів. Вона могла б приймати до 320 учнів на рік, але через демографічну ситуацію зараз тут набирається лише 29 школярів – це найменша кількість у Куп’янській громаді.

Згідно з даними міськради, вартість утримання одного учня на рік тут складає 54 тисячі гривень (для прикладу, в Осинівській гімназії – 37,5 тисячі гривень, а в Куп’янській ЗОШ № 1 – близько 14,8 тисячі гривень). Минулого навчального року в Пристінській школі не було 1-го, 2-го і 8-го класів. Наповненість класів складає 5,8 учня. До того ж у школі працюють 10 педагогів і 8 технічних працівників.

Жителі Пристіна розуміють проблему школи і в своєму листі-зверненні пропонували депутатам міськради шляхи економії, які допомогли б зберегти заклад. Але на їхню думку не зважили.

– Я в розпачі як вчитель, як мама, як директорка і як мешканка Пристіна, – каже Юлія Колкунова. – Моя дитина навчається в цій школі. Я тут навчалася. Для мене це болюче питання, адже стільки роботи було зроблено, щоб покращити умови в школі. Якщо школи не буде – люди із села почнуть виїжджати.

Школи-донори

А от в Осинівській гімназії проблеми малокомплектності нема, вважає директорка Наталія Ляшенко. Тут навчаються 68 дітей, завантаженість закладу складає 76,7 %. За словами директорки, комплектність класів у закладі відповідає нормам закону. Загальна кількість учнів 1–4 класів – 33 людини, коли норма 25, а у 5–9 класах разом навчаються 35 учнів, коли норма 30. 2021 року планували прийти до школи 10 першокласників. У селі багато дошкільнят, тому наповненість стабільна. У дошкільній групі перебуває 20 малюків.

Осинівська гімназія

– У нашій гімназії є своє автономне газове опалення, у школі дуже тепло. Є спортивна зала, великі класи, внутрішні туалети, своя їдальня, – розповідає Наталія Ляшенко. – Рішення про закриття нашої гімназії ми вважаємо безпідставним, адже не всі куп’янські школи завантажені так, як ми.

Утім у влади свої підрахунки комплектності. Коли робоча група оцінювала ефективність роботи шкіл, то керувалися формулою розрахунку освітньої субвенції, яку затвердило МОН. За словами начальника відділу освіти Романа Долгіна, за цією формулою розрахункова наповненість класів у їх громаді має бути 25 учнів, а фактично мають 24,7.

– Тобто нам рахують зарплату для учителів за 25 учнів. А тепер питання: якщо в Осиновому класи по сім чоловік, то виходить, що інші школи, в яких по 27–30 учнів у класі, є «донорами» для цих сільських шкіл. А потім наприкінці року виникнуть питання: чому не вистачає освітньої субвенції, щоб видати зарплату вчителям, або чому премії виплачуються не на 100 %? А через те, що є такі малокомплектні школи, – зауважує чиновник.

Загалом по Куп’янську потужність міської мережі освіти складає 15 тисяч учнів, а фактична кількість учнів уже кілька років поспіль – близько 5 тисяч дітей. Тобто освітня мережа працює на третину потужності.

Що зекономлять

Одна з мотивацій міської влади до злиття закладів – економія коштів. Громада отримує 95 мільйонів державної субвенції на виплату заробітних плат учителям, ще 125 мільйонів доплачує з місцевого бюджету на утримання закладів і зарплати технічним працівникам. Так, на утримання гімназії № 1 з місцевого бюджету виділяється 2,15 мільйона гривень щороку, на Осинівську – 1,441 мільйона гривень, а на Пристінську – 916 тисяч гривень.

За підрахунками міськради, після оптимізації кількість класів у громаді не збільшиться, але наповненість зросте, і місто зекономить за чотири місяці цього фінансового року близько 1,3 мільйона гривень освітньої субвенції (894,255 тисячі гривень по Осинівській гімназії та 552,563 тисячі гривень по Пристінській). Ще 863,966 тисячі гривень буде зекономлено в місцевому бюджеті.

Читайте також: У Савинській громаді можуть закрити дві школи

Одне з найболючіших у цій оптимізації питань – дорога до школи. Батьки справедливо стурбовані необхідністю відправляти дітей за кілька кілометрів до школи розбитими дорогами. У міськраді запевняють: забезпечать автобусами, а дороги зроблять проїзними або відремонтують. Так, на капремонт вулиці Студентської (що веде до четвертої школи) очікують з держбюджету 10 мільйонів гривень. До того ж, за даними мерії, близько третини мешканців Осинового вже їздять електричкою до шкіл Куп’янська.

Після ремонту доріг автобуси доїжджатимуть до шкіл за 20–30 хвилин, запевняють у міськраді. До того ж в автобусі діти будуть їхати не самі, а з учителями цієї школи чи на крайній випадок – з медпрацівником.

Аби зняти соціальну напругу, яка виникла у громаді через закриття шкіл, міська рада цієї суботи, 26 червня, планує організувати для сільських учнів ознайомчий візит до Куп’янська. Дітям покажуть, які творчі гуртки і спортивні секції працюють у місті, познайомлять з інфраструктурою міста та влаштують розважальний захід.

Обіцяють і працевлаштування педагогам реорганізованих шкіл. Викладачам пропонують роботу в тих школах, куди переходять діти.

Найближчим часом освітяни прораховуватимуть, скільки учнів у які заклади планують прийти. Тоді розроблятимуть маршрути та кількість шкільних автобусів.

Автор: Тамара Кіч

Теги: