Чому в деяких містах на Харківщині не стартував опалювальний сезон

02.11.2020 18:22 Область Online
Фото: Суспільне Фото: Суспільне
Станом на 29 жовтня близько 90 % котелень на території Харківської області розпочали роботу. Тепло подали у 81,2 % лікарень, 78,6 % освітніх закладів та 85,4 % дитсадків. Проте деякі міста, зокрема Первомайський, досі залишалися без тепла.

Місто без опалення

Станом на 2 листопада опалювальний сезон не стартував у місті Первомайський. Попри те, що технічно місто готове дати опалення в оселі містян, а також у дитсадки, лікарні та школи, поки що тут не отримали дозвіл на подачу газу в котельні від ПАТ «Харківгаз».

Головна причина затримки опалювального сезону – борг перед постачальником АТ «Харківгаз» у розмірі близько 6 мільйонів гривень за розподіл природного газу. З них
3,4 мільйона гривень місто вже погасило. Але, як зазначили в Первомайській міській раді, «Харківгаз» вимагає повної сплати боргу до кінця року – тобто протягом двох місяців.

– Ми спрямували з бюджету 3,4 мільйона гривень. Однак розуміємо, що сума заборгованості збільшиться, оскільки щомісяця нараховуватиметься ще й плата за розподіл газу – це близько 1,1 мільйона гривень. У підсумку з урахуванням уже погашеної частини сума боргу складе більше 5 мільйонів гривень, – розповів перший заступник голови Первомайської міськради Антон Орєхов.

Читайте такожУ Харкові старшокласників відправили на дистанційне навчання

За його словами, ці борги такими темпами стали накопичуватись після того, як минулого року в країні змінилася методика нарахування плати за розподіл газу. Відповідно до неї, плата за розподіл газу в нинішньому опалювальному сезоні дорівнює одній дванадцятій об’єму споживання в фінансовому еквіваленті минулого опалювального періоду. Крім того, «Тепломережі» повинні платити, зокрема, за місяці, коли газ не споживають і відповідно не отримують гроші від споживачів.

– Методика нарахування плати за розподіл, яка діє з минулого року, має несправедливий характер. Відповідно до методики плата нараховується щомісячно за даними минулого опалювального періоду, коли були холодна зима. У минулому році зима була надзвичайно теплою. Тобто ті надходження, які має підприємство, не покривають нарахованих платежів за попередній період. Але розподіл у цьому опалювальному періоді нараховується незалежно від того, чи споживають «Тепломережі» цей об’єм газу чи ні. Крім того, ми розуміємо, що в міжопалювальний період підприємство не здатне платити за цими рахунками, адже не отримує платежів від споживачів, – зауважив заступник голови Первомайської міськради.

За прогнозами Антона Орєхова, опалювальний сезон у Первомайському все ж розпочнеться. Але поки що точна дата, коли ж батареї містян потепліють, невідома.
– Зараз питання вирішується на рівні Харківської обласної державної адміністрації. Проте, аби комплексно вирішити ситуацію, необхідні дії від Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з проханням змінити методологію. Раніше міська рада зверталася до комісії, однак до цього
часу питання залишається відкритим, – зазначив представник міськради.

Крім методики нарахування плати за розподіл газу, залишається проблема заборгованості перед комунальними підприємствами з боку самого населення. Зокрема, у Первомайському борг жителів за тепло становить близько 40 мільйонів гривень.

– Цей борг накопичувався багато років. Але на сьогодні склалася така ситуація, що навіть ті містяни, які добросовісно сплачують комунальні послуги, все одно залишаються без тепла, – повідомив перший заступник Первомайського міського голови.

На його думку, розв’язати цю проблему може ухвалення законопроекту про посилення відповідальності споживачів за несплату комунальних послуг. У Верховній Раді він зареєстрований, однак поки що не розглядався.

Поки ж через затримку подачі тепла, а також у зв’язку з розповсюдженням швидкими темпами коронавірусної інфекції, школи Первомайського перевели на
дистанційний формат навчання, а дитсадки вимушені опалювати електрообігрівачами.

Читайте також: У Дергачівському районі без газу залишається понад 1000 абонентів

Борг – 5,5 мільйона гривень

З великими збитками цьогорічний опалювальний сезон розпочинається і в Лозовій. Попри те, що з 30 жовтня у місті вже почали запускати котельні, які опалюють житловий масив, Лозова, як і Первомайський, має мільйонні борги перед постачальником. Як повідомили в Лозівській міській раді, наразі КП «Теплоенерго» погашає борг за розподіл та транспортування газу, який накопичився у літні місяці в розмірі 5,5 мільйона гривень.

– Щомісяця борг зростатиме, до кінця року за цю послугу газопостачальній компанії підприємство повинно буде перерахувати ще 8 мільйонів гривень,
– повідомив директор лозівського комунального підприємства «Теплоенерго» Сергій Малишев.

Окрім цього, на збільшення заборгованості вплинуло зростання ціни на газ у жовтні до 6,4 тисячі гривень за 1 тисячу кубометрів. Кожного місяця НАК «Нафтогаз України» для підприємств, які виробляють теплову енергію, встановлюватиме нову ціну на блакитне паливо.

– За таких умов на підприємстві «Теплоенерго» складається критична ситуація, – зауважив Сергій Малишев. – І як довго підприємство зможе працювати зі збитками,
невідомо. Ми не знаємо, яка ціна на газ буде у листопаді.

У вересні рішенням виконавчого комітету Лозівської міської ради в чинний тариф на тепло було закладено вартість газу в розмірі 4,9 тисячі гривень за 1 тисячу кубометрів. Актуальною в Лозовій залишається також проблема заборгованості за тепло самих місцевих жителів. Так, на 30 жовтня сума коштів, які комунальному підприємству заборгували лозівчани, складала більше 70 мільйонів гривень.