Де на Харківщині відновлюють пошкоджене через війну житло

15.11.2022 10:40 Область Online
Фото: Харківська обласна військова адміністрація Фото: Харківська обласна військова адміністрація
Через повномасштабну війну суттєво постраждав житловий сектор Харківської області. Відновлювальні роботи тривають, а у жителів регіону з’явилася можливість отримати компенсацію завдяки ухваленій в ООН резолюції про відшкодування збитків Україні.

Наразі відновлювальні роботи тривають в селищі Рогань та місті Чугуєв. У перші місяці війни Рогань перебувала у так званій «сірій» зоні. Як повідомила очільниця Роганської селищної військової адміністрації Марія Черненко, руйнувань зазнали 65 багатоповерхівок, близько 700 приватних домоволодінь пошкоджено, а 19  з них – не підлягають відновленню.

«Це пошкодження різного характеру – від побитої покрівлі, вибитих вікон до повністю зруйнованих під’їздів. Відновлювальні роботи вже ведуться. Зокрема, приводять до ладу 50 багатоповерхівок», - розповіла Марія Черненко.

На одному з цих об’єктів повністю зруйновано частину під’їзду, а саме 4 квартири. Зараз у будинку перекладають дах та проводять «консервацію» знищеного під’їзду. Надалі будинок буде відновлюватися, проте зараз потрібно запобігти його подальшому руйнуванню через вплив погодних умов.

«Ми відновлюємо конструктиви, покрівлю, вікна, готуємось, щоб цей будинок спокійно пережив зиму. Роботи плануємо завершити до кінця листопада-початку грудня», - зазначив головний інженер Сергій Базалєєв.

Реконструкція пошкоджених будинків триває і в Чугуєві, де через ворожі обстріли постраждало 86 багатоповерхівок.

Серед постраждалих об’єктів опинилася одна з квартир на п’ятому поверсі житлового будинку. Туди влучив артснаряд. Мешканці оселі залишилися живі, проте ударом було знищено міжповерхові та міжквартирні перекриття. Незважаючи на численні руйнування, до вцілілих квартир будинку вдалося подати опалення, воду, світло та газ. Роботи на об’єкті мають завершитися до 20 грудня.

«З обласного бюджету на аварійно-відновлювальні роботи виділено близько 10 мільйонів гривень – це на матеріали та на опоряджувальні конструкції бетонних блоків і перекриттів. На сьогодні з Чугуївського міського бюджету спрямовано 15 мільйонів гривень на такі ж самі роботи», - повідомив заступник Чугуївського міського голови з питань ЖКГ Костянтин Бармін.

Днями, 14 листопада, Генеральна асамблея ООН підтримала проект резолюції, яким пропонується запровадити механізм компенсації збитків Україні внаслідок агресії рф.

Під час засідання постпред України Сергій Кислиця представив зазначений проект. У ході свого виступу він наголосив, що росія продовжує користуватися своїм правом вето в Раді Безпеки ООН для того, щоб не допустити ухвалення будь-якого рішення із засудженням своїх дій.

«Пропозиція, яка сьогодні висувається перед вами, є проголошенням того, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні. Це підтвердження необхідності конкретного механізму відшкодування збитків, який надихне життя на цю декларацію», - підкреслив Сергів Кислиця.

Після ухвалення резолюції президент України Володимир Зеленський написав на своїй офіційній сторінці: «Генасамблея ООН тільки що дала зелене світло створенню компенсаційного механізму за російські злочини в Україні. Агресор заплатить за скоєне».

Варто зазначити, що проти ухвалення резолюції проголосували: Білорусь, ЦАР, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Росія, Сирія та Зімбабве.

Автор: Юлія Гнатченко