Діти-сироти із чотирьох районів Харківщини отримають житло

21.12.2017 12:30 Область Online
Фото: Health-ua.org Фото: Health-ua.org
21 грудня під час пленарного засідання позачергової XIV сесії Харківської обласної ради VII скликання депутати розподілили понад 11 мільйонів гривень на придбання житла для дітей-сиріт.

Депутати розподілили субвенції з державного бюджету на «будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації».

Як ідеться у пояснювальній записці до проекту рішення, «освоєння субвенції на території регіону сприятиме зменшенню ризиків потрапляння дітей в інтернатні заклади, влаштуванню їх до дитячих будинків сімейного типу, забезпеченню можливостей для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у віці від 12 років, які практично не мають шансів бути влаштованими в сім'ю, виховуватися в сімейних умовах, а також забезпеченню соціальної підтримки осіб із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення ними повноліття, а саме надання соціального житла».

Такі можливості відкриваються для чотирьох районів.

Так, Красноградська районна державна адміністрація надала пропозиції і документи щодо придбання житла для функціонування дитячого будинку сімейного типу. Це дасть можливість влаштувати п’ятьох дітей, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, які вже виховуються в державних закладах або мають ризик бути влаштованими до державних закладів.

Зміївська районна державна адміністрація за рахунок субвенції з державного бюджету надала пропозиції і документи щодо придбання двох квартир соціального призначення та будинку для функціонування дитячого будинку сімейного типу. Це дасть можливість надати соціальне житло двом дітям-сиротам або дітям, позбавленим батьківського піклування або особам з їх числа, та влаштувати до дитячого будинку сімейного типу дев’ятьох дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Харківська районна державна адміністрація за рахунок субвенції з державного бюджету надала пропозиції і документи щодо придбання дев’ятьох квартир соціального призначення, яке надасть можливість 14 дітям-сиротам або дітям, позбавленим батьківського піклування або особам з їх числа, користування соціальним житлом.

Первомайська районна державна адміністрація за рахунок субвенції з державного бюджету надала пропозиції і документи щодо придбання семи квартир соціального призначення, яке надасть можливість сімом дітям-сиротам або дітям, позбавленим батьківського піклування або особам з їх числа, користування соціальним житлом.

Як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк, ця субвенція з’явилася наприкінці року, і її опрацьовували у стислий термін.

Про те, чому у програмі зазначені тільки чотири райони, Михайло Черняк розповів, що це нова програма, і працювали лише з тими районами, які вийшли самі з такою ініціативою. За його словами, обласний бюджет вперше в Україні отримав таку субвенцію. У наступні роки вона буде збільшена.

Тетяна Лісна