Голова Харківської обласної ради прокоментувала ситуацію в окупованих громадах області

06.05.2022 10:05 Область Online
Як зараз влада працює з окупованими територіями? Чому з Харківщини немає “зелених коридорів”? Як передають гуманітарну допомогу на окуповані території? На ці та багато інших запитань відповіла в інтерв’ю «Слобідському краю» голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

– Окуповані території Харківщини – це дійсно болюче питання для кожного з нас, – зазначила очільниця обласної ради. – Люди, які зараз проживають на окупованих територіях, і, зокрема, голови громад – їм дуже важко. І ми не можемо зрозуміти, наскільки це важко, бо ми тут – на вільних територіях. Але я бачу та розумію, що незабаром усі громади області будуть звільнені. Наші ЗСУ зараз не такі, як були на початку війни, – вони зараз неймовірно потужні. Я впевнена, що люди чекають на звільнення – ми бачили, як наших бійців зустрічають місцеві. Зі сльозами на очах. Головне – прийшли наші люди.

На запитання, чи є зв’язок з головами громад, які зараз окуповані, Єгорова-Луценко відповіла, що зв’язку  частіше за все немає. Це стосується, зокрема, Циркунівської, Вовчанської та декількох інших громад.

На питання, чи веде обласна рада роботу щодо спроб евакуації та гуманітарної допомоги тимчасово окупованим громадам, Єгорова-Луценко розповіла:

– До мене часто звертаються жителі окупованих територій. Як приклад можна навести ситуацію з Вовчанською громадою. Тоді ми тісно спілкувалися з депутаткою обласної ради Юлією Григорян, вона нам казала, що терміново потрібна гумдопомога. Ми разом із головою військової адміністрації розуміли, що там відбувається, тож організували гумконвой. Тоді росіяни забрали автомобіль та пакунки з гуманітаркою. І слава Богу, що ми змогли врятувати наших хлопців, які були в гумконвої, і вони повернулися живими.

Кожного дня військова адміністрація намагається зробити все, аби гумдопомога надійшла людям. Це дуже важко – вороги просто розстрілюють на місці конвої та забирають цю допомогу. А потім ми бачимо відео та фото, де вони роздають наше українське борошно і кажуть, що то вони привезли.

У нас в цьому плані добре спрацювали самі громади. Одна з неокупованих громад обхідними дорогами передавала гуманітарку іншій окупованій громаді. Розумієте, доходить до того, що ми цю гуманітарну допомогу через кущі передаємо, аби тільки вона потрапила в руки потребуючим.

Щодо відсутності зараз “зелених коридорів” для евакуації населення з окупованих територій голова обласної ради повідомила:

– "Зеленими коридорами" в нас у країні займається пані Верещук, ці перемовини зараз ідуть дуже важко. Вони (російські військові) мріяли, що захоплять всі території одразу і скажуть: “Забирайте своїх людей, тут залишаться ті, які за нас, або ми своїх привеземо”, – але так не вийшло. І вони бісяться, все йде не так, як було в їх мріях. Тому вони просто на зло не дають "коридори" або обстрілюють їх. Ми дуже обережно з цим поводимося, вони можуть погодити нам "коридор", але одразу його обстріляють, і ми втратимо своїх людей. Цього не можна допустити. Тож зараз ведуться дуже важкі перемовини. Взяти на себе відповідальність “давайте завтра їхати”, і завтра їх обстріляють – це також не вирішення питання.

Чому була перенесена сесія облради з 24 лютого? Як ЄС може допомогти у відбудові Харківщини та коли вона почнеться? Чи була несподіванкою зрада самоврядовців у Харківській області? – читайте незабаром у нашому інтерв'ю з головою Харківської облради Тетяною Єгоровою-Луценко.