Ізюмський район піддається обстрілам, але евакуація звідти поки неможлива, – губернатор

25.05.2022 18:10 Область Online
25 травня у Харкові відбувся запуск медійної платформи Kharkiv Media Hub. Там голова ХОВА Олег Синєгубов відповів на запитання журналістів про ситуацію на Харківщині.

За словами глави області, 25 травня по Харкову фіксують відносну тишу.

– Вона відносна тому, що буквально позавчора Харків обстрілювали з “Урагану” та “Смерчу". Крім того, щодня під обстрілами знаходяться Лозова, Чугуїв, Дергачі та Золочівський район. У нас і досі найгарячішою точкою залишається Ізюм, там ворог постійно намагається прорватися, але ЗСУ тримають свої позиції, – сказав Олег Синєгубов.

Про повернення евакуйованих людей до Харкова Синєгубов сказав, що наразі не можна назвати ситуацію повністю безпечною.

– Хоча у нас стало спокійніше і ЗСУ відсувають ворога якнайдалі – сказати, що тут безпечно, буде неправильно. Кожного дня зберігається небезпека обстрілів міста. Погано й те, що люди починають нехтувати тривогою, – наголосив він.

За його словами, останніми днями обстрілів зазнає Ізюмський район. Часто повідомляється про обстріли Балаклії, але провести евакуацію або доставити гуманітарний вантаж на тимчасово окуповані території й досі неможливо.

– Ворог не погоджує нам коридори для доставляння гумдопомоги, так само і для евакуації. Зараз ми працюємо над двома напрямками, намагаємося спробувати погодити евакуаційні коридори. Як тільки з'явиться інформація – ми одразу повідомимо, – зазначив голова ХОВА.

Щодо звільнених населених пунктів, він наголосив, що ситуація на Харківщині не така, як, наприклад, була в Київській області.

– Коли ми говоримо, що звільнено – це не значить, що ми одразу можемо туди їхати, там тривають обстріли. Наприклад, Циркуни, Вільхівка чи Мала Рогань звільнені десь місяць тому, але перебувати там досі надто небезпечно, – сказав Синєгубов.

Тож проводити евакуацію чи доставляти на деокуповані території гуманітарну допомогу небезпечно як для тих, хто доставляє, так і для тих, хто буде отримувати. За його словами, у звільненій Вільхівці наразі працюють підрозділи розмінування і туди вже пускають гумдопомогу.

Цей процес на звільнених територіях проходить завдяки головам, які залишилися на місці. Вони повідомляють про кількість людей, що залишилися в населеному пункті. Після цього ХОВА розраховує кількість вантажу та надсилає його потребуючому селу, селищу, місту тощо.

Автор: Анастасія Хушану