Куп’янськ і Лозова отримали можливість приєднати до себе сусідні громади

22.11.2018 18:00 Область Online
Фото: nizhyn.pravdatut.ua Фото: nizhyn.pravdatut.ua
В Україні розпочався процес приєднання територіальних громад до міст обласного значення, в тому числі і до обласних центрів, які мають можливість стати об’єднаними територіальними громадами.

Про нові можливості для розвитку громад на засіданні Уряду повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 — 26 міст обласного значення мають можливість стати ОТГ. Це Хмільник, Добропілля, Костянтинівка, Маріуполь, Мирноград, Покровськ, Новогродівка, Селидове (Донецька обл.), Бердичів, Коростень, Малин, Новоград-Волинський, Бердянськ, Коломия, Львів, Червоноград, Тернопіль, Бережани, Куп’янськ, Лозова, Славута, Старокостянтинів, Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Чернівці. Житомир уже став першим обласним центром, який створив ОТГ, — зазначив урядовець.

Уряд вніс зміни до перспективних планів формування територій громад Харківської, Запорізької, Чернівецької, Житомирської, Донецької, Тернопільської, Львівської, Хмельницької та Івано-Франківської областей.

За інформацією, Механізмом приєднання сільських, селищних рад до міст обласного значення скористалися вже 45 приміських громад. Вони приєдналися до 20 міст обласного значення. Наприклад, до міста Лозова приєдналися 10 сільських, селищних рад.

А ось які громади приєднаються до Куп’янська, поки що сказати складно, бо об’єднальні процеси в Куп’янському районі наразі загальмувалися.

 — За останнім варіантом на території району мало утворитися три ОТГ і окремо Куп’янська об’єднана громада. Але поки що всі ці питання у підвішеному стані, — розповіла “СК” керівник апарату Куп’янської райдержадміністрації Олена Кубрак. — Гальмує процес — небажання людей об’єднуватися. До міста Куп’янська взагалі мало хто хоче приєднуватися, тому що є печальний досвід з передачі медичної сфери. Все те, що було напрацьовано роками — амбулаторії загальної практики — сімейної медицини по селах, підстанції швидкої допомоги тощо, — зараз у повному занепаді. Міська влада всі ресурси вкладає у центр — у центральну міську лікарню.

Отримати коментар від Куп’янської міської ради “СК” поки що не вдалося. Редакція чекає відповіді на інформаційний запит.

Читайте також: У Близнюках обіцяють відремонтувати лікарню