Лікарня чи дороги: у місті Первомайський жителі обирають, що фінансувати

07.02.2020 09:00 Область Online
Фото: Волинь 24 Фото: Волинь 24
5 лютого на своїй сторінці в Facebook Первомайська міськрада оголосила онлайн-голосування, аби визначитися із пріоритетними витратами бюджетних коштів.

Містянам запропонували обрати, куди спрямувати гроші з бюджету міста: на лікарню, для якої необхідно придбати дороговартісне обладнання, чи ремонт доріг.

За словами мера Миколи Бакшеєва, купівля обладнання допоможе зберегти районну лікарню, яка з 1 квітня має працювати за контрактом з Національною службою здоров'я.

"Лише після цього (купівля додаткового обладнання.  — Авт.) ЦРЛ зможе укласти договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на більшу кількість пакетів, аби забезпечити фінансування медичного закладу та його працівників. Ціна питання — 3 мільйони гривень. АЛЕ!!! Цих коштів могло б вистачити на ямковий ремонт доріг кільцевих вулиць міста.
Питання не просте! Тому, виникла потреба порадитись з жителями міста Первомайський з цього питання", — йдеться на сторінці ради.

Нагадаємо, з 1 квітня замість фіксованого річного обсягу коштів, який раніше отримувала кожна лікарня незалежно від кількості та якості наданих послуг, тепер працюватиме нова система контрактування з НСЗУ. Вона передбачає, що НСЗУ закуповуватиме конкретні медичні послуги в закладу.

Загалом у НСЗУ запропонували лікарням 27 пакетів медичних послуг. Як розповів мер, Первомайська центральна районна лікарня претендує надавати 11 пакетів послуг. Деякі з них потребують додаткового обладнання, деякі — ні.

— Сьогодні лікарня готова надавати лише три-чотири пакети максимум, і цього недостатньо, аби утримувати заклад. Тому разом із районом (РДА, — Авт.), бо лікарня обслуговує як містян, так і жителів району, ми розглядаємо можливість придбати додаткове обладнання. Але для цього необхідні гроші. Приміром, найдорожче нам обійдеться обладнання для пакета послуг, який передбачає хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах. Він буде коштувати близько 2 мільйонів гривень, — розповів "СК" міський голова.

Читайте також: Чому за газ надходять дві платіжки – коментар харківського юриста

Станом на 6 лютого у голосуванні взяло участь більше 400 людей, 70 % з яких обрали фінансування лікарні.

— Але ми побачили, що люди потребують додаткової інформації, зокрема, багато хто цікавився тим, яке саме обладнання необхідно придбати, які послуги буде надавати лікарня. Тому сьогодні (6 січня - Авт) ми запустили ще одне додаткове онлайн-голосування, що стосується саме медичних послуг. Проголосувавши жителів можуть обрати пріоритетні напрямки медичної допомоги. У свою чергу, це нам допоможе сформувати пакети відповідно до попиту, — додав Микола Бакшеєв.

Обидва голосування триватимуть близько тижня.