Лише у чверті домоволодінь Харківщини безпечно опалювати газом – «Харківгаз»

25.09.2018 18:12 Область Online
Фото:pravda.if.ua Фото:pravda.if.ua
За даними ПАТ «Харківгаз», лише 21 % домоволодінь області провели перевірку стану димових та вентиляційних каналів.

Як розповіли фахівці, найгірша ситуація у Зміївському підрозділі, тут до безпечного використання газу взимку підготувались лише 10 % споживачів.

Перевірка димоходів у будинку потрібна не газовій компанії, а споживачу газу. На жаль, цьогоріч уже шестеро людей постраждали через свої втручання в димоходи, недотримання правил поводження з газом. Тому, чи буде родина в безпеці при користуванні газом, залежить від самих споживачів,  інформує головний інженер ПАТ «Харківгаз» Вячеслав Іванченко.

Вн додає, що при несправному димарі, самостійному втручанні в його конструкцію небезпечні для людини продукти згоряння залишаються в приміщенні. А знаходження протягом двох годин у приміщенні з концентрацією чадного газу лише 0,1 % призводить до втрати свідомості, після чого людина може загинути.

ПАТ «Харківгаз» радить своїм клієнтам, крім обов’язкової перевірки стану димоходів та вентканалів спеціалізованими організаціями, також самостійно перевіряти тягу в димарях. За консультаціями клієнти компанії можуть звертатись через Особистий кабінет на сайті 104.ua, в контакт-центр ПАТ «Харківгаз», центри обслуговування клієнтів за місцем проживання.

Перевірити димоходи та отримати акт про їх придатність перед початком опалювального сезону мають всі домоволодіння з опалювальними приладами. Це вбереже їх мешканців від отруєння небезпечним чадним газом.


Довідка

Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання, перевірку та справність димоходу у приватному будинку забезпечує власник житла. У багатоквартирному будинку – його балансоутримувач, об’єднання співвласників.

Такі перевірки проводять спеціалізовані організації з державним дозволом. Їх послуги оплачують споживачі газу. При несправному димоході або вентканалі спеціалізована організація, яка проводила перевірку, надає відповідний акт у газову компанію. У цьому випадку ПАТ «Харківгаз» зобов’язане припинити газопостачання в будинок споживача, аби уникнути отруєння людей чадним газом.

Читайте також: Дорожники планують капітальний ремонт дороги Мерефа – Лозова – Павлоград