Маленька каратистка з Харківщини шукає гроші для участі в чемпіонаті Європи

11.04.2019 09:17 Область Online
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
11-річна школярка Олександра Богучарова із селища Вільча Вовчанського району в березні стала чемпіонкою України. Дівчинку відібрали для участі в чемпіонаті Європи в Берліні, однак грошей на цю поїздку її багатодітна родина не має.

18 перемог з 20

Олександра Богучарова – єдина дівчинка в багатодітній сім’ї. Має старшого брата – 17-річного Микиту (у юнака ДЦП) – та двох молодших, восьмирічного В’ячеслава і п’ятирічного Єлисея. Їх тато – військовослужбовець, служить в Очакові Миколаївської області та часто буває в зоні проведення ООС. Уся турбота про дітей лежить на плечах мами Наталії Молчанової, яка наразі робить усе можливе для втілення мрії єдиної дочки – взяти участь у чемпіонаті Європи з карате.

У цей вид спорту батьки привели Сашу, коли їй було сім років.

– У нас у селі по суті немає ніяких гуртків, крім карате. Привели її туди, щоб чимось займалася, не байдикувала. Тренер Ігор Сірий, який їздить до нас із іншого населеного пункту, відразу розгледів у дів­чинці потенціал і почав з нею працювати, – згадує Наталія Молчанова.

Фото Наталії Молчанової

Саша безперервно тренується вже чотири роки й показує високі результати – у 20 різних змаганнях, у яких вона брала участь, тільки двічі завойовувала срібну медаль, решта – винятково перемоги. А її найголовніше на сьогодні досягнення датується 23 березнем цього року – дівчинка стала переможницею чемпіонату України, який проходив у Києві.

За словами її тренера Ігоря Сірого, Саша домоглася такого високого результату завдяки власній наполегливості.

– Коли Саша тільки прийшла до мене, була дрібна така, незграбна. Всі такі приходять. І я з таких діток починаю ліпити бійців, – пояснює тренер. – Саша дуже серйозно підходить до тренувань – якщо я сказав робити ось так, вона не відступить ні на крок.

Читайте також: Фінал хокейного чемпіонату відбудеться у Харкові

Звернулися по допомогу до влади

Як розповідає мама Саші, дівчинка в разі перемоги на чемпіонаті України просила в батьків подарувати їй велосипед, утім плани змінилися.

– Через кілька днів після перемоги нам зателефонував тренер і сказав, що Сашу чекають у збірній України для участі в чемпіонаті Європи, який у середині травня пройде у столиці Німеччини Берліні. Коли Саша дізналася, що є такий шанс, сказала: «Навіщо велосипед? Їдемо до Німеччини!», – ділиться мама чемпіонки України.

Однак відмова від велосипеда поки що не дозволяє здійснити мрію дівчинки – грошей на поїздку в багатодітної сім’ї немає. Тому мама почала просити допомоги у влади.

– Їй дуже хочеться поїхати, це зараз її мрія, вона хоче залишитися в цьому виді спорту. На поїздку небагато і треба – 400 євро, але таких грошей у нас немає, – каже жінка. – Я в соцмережах знайшла голову Вовчанської РДА Віталія Мірошника, написала йому, відгукнувся. 8 квітня він приїжджав вітати Сашу. Зараз спілкуємося з начальником відділу освіти РДА Андрієм Бережним, який вивчає питання. Також ми звернулися до народного депутата України Дмитра Шенцева, відправили йому листа від себе, сільради, тренера і Вільчанського ліцею, де вчиться Саша. Ще написала в соцмережах голові ХОДА Юлії Світличній. Але поки що – тиша.

Як каже Андрій Бережний, голова Вовчанської РДА взяв це питання на особистий контроль.

– Віталій Мірошник доручив мені цим займатися. 9 квітня я розмовляв на цю тему з мамою, але поки що розмір допомоги незрозумілий. Вона сказала, що з’ясує і зателефонує. Як буде якась ясність, то будемо починати шукати спонсорів. Робитимемо все можливе в цьому питанні, – розповів 9 квітня начальник відділу освіти Вовчанської РДА.

«О, Богучарова приїхала! Усе, кінець»

Потенціал для того, щоб прославити Україну на європейському рівні, Олександра Богучарова має. У цьому її тренер переконаний.

– Дівчинка здібна, у ній закладені хороші фізичні дані, і я тільки направляю її, – пояснює Ігор Сірий. – Вона дуже працьовита. У цьому я її можу порівняти з нашими відомими боксерами – Олександром Усиком і Василем Ломаченком, про яких іноземні тренери кажуть, що вони дуже працездатні. Це ж я можу сказати і про Сашу.

Як каже тренер, дівчинка в такому контактному спорті, як кіо­кушин карате, – просто нонсенс.

– Олександра – ніжна, усміхнена, мила дівчинка. Ніколи й не скажеш, дивлячись на неї, що вона займається таким контактним видом спорту, в якому заборонені тільки удари руками в голову. Однак, коли Саша виходить на двобій – вона справжній боєць, – ділиться Ігор Сірий. – Минулоріч Саша, яка важить 29 кілограмів, перемогла дівчинку, важчу за неї на 5 кілограмів. А коли Олександ­ра приїжджає на будь-які змагання, суперниці в один голос кажуть: «О, Богучарова приїхала! Усе, кінець».

Зараз тренування в Саші проходять майже кожного дня, а після них вона стає в спаринг з хлопчиками й перемагає їх. Дехто з них навіть не хоче з нею битися.

Тренер вважає, що поїздка на чемпіонат Європи стане для Саші ковтком свіжого повітря в її кар’єрі.

– Я в Сашу вірю. Сподіваюся, що вона й далі буде прогресувати, і тоді є великі шанси, що її чекає професійна кар’єра. Але це може статися, якщо ми не зупинимося в розвитку. А перешкодою в цьому може стати фінансове питання, – каже Ігор Сірий. – Для підготовки бійця потрібно багато всього, а це – гроші. В основному фінанси потрібні для поїздок на змагання і збори.

Щоб допомогти Олександрі Богучаровій поїхати на чемпіонат Європи в Берлін і відстоювати там честь України, телефонуйте до редакції «Слобідський край» за номером 050-402-34-33 (Олександр), і ми вам допоможемо зв’язатися з мамою дівчинки.