Метеоритний фестиваль у наметах відбувся на Зміївщині – ФОТО

15.08.2019 09:00 Область Online
Фото зі сторінки Олега Бідуліна у Facebook Фото зі сторінки Олега Бідуліна у Facebook
Різні майстер-класи та лекції, костюмований парад і свято Холі – цим і багатьом іншим можна було насолодитися на туристичному фестивалі на Зміївщині, куди з’їхалися мандрівники з усіх куточків України.

Тисяча наметів

#NametFEST – це перший в Україні наметовий фестиваль, який уже четвертий рік поспіль проходить у Зміївському районі з 9 по 11 серпня. Ці дні – постійні для проведення фестивалю, оскільки саме в цей період проходить найбільша кількість метеорів з хвоста комети, яка летить із сузір’я Персеїди. Саме цьому феномену, за словами начальника відділу культури Зміївської райдержадміністрації та одного з організаторів фестивалю Олега Бідуліна, і було присвячено фестиваль.

– У 2016 році туристична молодіжна організація #FINDWAY прийшла в Зміївській район з цим задумом – зробити туристичний фестиваль. Вони подали ідею, так би мовити, зробили «кістяк», а ми вже «накидали м’яса» – установили сцену, обладнали територію під фестиваль і все інше. Ці всі витрати на себе взяла Зміївська РДА, – розповідає Олег Бідулін.

І з того часу й донині цей фестиваль проходить за підтримки голови Зміївської райдержадміністрації, депутата Харківської обласної ради Віталія Кошеленка.

З кожним роком фестиваль стає масштабнішим, а програма – більш насиченішою. Якщо у 2016 році його відвідало близько 300 осіб, то з кожним роком кількість людей збільшувалася, і цьогоріч на Зміївщину з’їхалося близько 10 тисяч туристів і мандрівників з різних куточків Украї­ни – Одеси, Києва, Львова, Запоріжжя тощо. Вони розбили понад тисячу наметів, які розтягнулися на сім кілометрів – це була найбільша протяжність містечка за історію існування #NametFEST.

Спальник-переможець

Програма фестивалю також з кожним роком стає насиченішою і різноманітнішою. Цього разу для відвідувачів було підготовлено безліч лекцій, майстер-класів і різних заходів, які здебільшого проходили в денний час доби.

Фестиваль, як і завжди, проходив під егідою здорового способу життя – без куріння та алкоголю. Але й без цього він був дуже веселим і привабливим.

– У нас було багато всього цікавого, що вдосталь радувало наших гостей, – зауважує Олег Бідулін. – Дуже яскравою точкою було свято Холі – люди обсипалися кольоровими фарбами, а потім їх поливали водою з пожежної машини. Ця розвага припала відвідувачам до душі. Також було дуже багато цікавих майстер-класів, зокрема калістеніка – це щось середнє між йогою і гімнастикою. Ще люди із захопленням спостерігали за талантом яскравого актора, театрального діяча Олександра Бартеньєва. Це дуже колоритний персонаж, який читав вірші, співав пісні тощо. Крім цього, для відвідувачів показували відомий фільм «Теодори з Васюківки», у якому 40 років тому, ще юнаком, знімався Олександр Бартеньєв.

Не залишив байдужими туристів і костюмований парад. Люди переодягалися в незвичайні костюми та пояснювали, чому обрали саме такий вигляд. А переможцем цього параду, у якому взяли участь близько 100 учасників, став костюм спальника, забутий на торішньому #NametFEST.

Відмінною особливістю цього фестивалю від попередніх стали лекції зі Зміїв кургану та екскурсія туди – таких можливостей у відвідувачів заходу до цього не було.

Організатори фестивалю підготували не тільки денну програму, а й вечірню. О шостій вечора відкривалася сцена, на якій виступали різні виконавці – як місцеві, так і приїжджі. Після цього було фаєр-шоу. Воно проходило і в минулі роки, але цього разу воно було найтривалішим – на цілу годину. А після одинадцятої вечора запалювалося велике багаття, навколо нього збиралися люди й під гітару співали пісні. За словами Олега Бідуліна, коло було в діаметрі метрів 30, а людей – близько півтисячі.

Подбали про дітей

Важливо, що організатори подбали про дозвілля не тільки молоді, а й інших вікових груп.

– Не можна сказати, що фестиваль присвячений винятково молоді. Він був різновіковий, але основний ухил – так, був на молодь, – розповідає організатор заходу. – Для малечі було багато дитячих локацій – театральні студії, лялькотерапія, малювання на мехенді, акторська майстерність тощо. Також на фестивалі в нас були задіяні і вікові люди, за шістдесят. Вони переодяглися в індіанців, поруч з ними обладнали вігвам – було дуже яскраво й цікаво. Їх локація стала однією з найпопулярніших на фесті.

Участь у фестивалі абсолютно безкоштовна, тільки потрібен був намет, як своєрідний вхідний квиток.

Відгуки людей про захід були найвтішнішими. А один з відвіду­вачів фестивалю в соцмережах назвав Зміївщину «туристичною столицею Харківської області». На думку Олега Бідуліна, район має право на такий статус.

– Вийшов дуже позитивний, насичений і усміхнений фестиваль, – підкреслює Олег Бідулін. – Вважаю, Зміївщину можна сміливо назвати туристичною Меккою Харківської області, і багато в чому завдяки цьому фестивалю. У нас був заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев, який сказав, що на фестиваль уже треба виділяти обласні гроші, оскільки #NametFEST – це готовий бренд Харківської області.

Олег Бідулін поділився думкою, чому з кожним роком на фестиваль збирається все більше й більше людей.

– Найголовніші плюси фестивалю – можливість познайомитися, поспілкуватися, подивитися інші форми життя. Я маю на увазі те, що можна жити без алкоголю та сигарет і при цьому отримувати від життя величезне задоволення. Ну, і завдяки фестивалю, звичайно, люди втілюють свою мрію – вічно подорожувати, – вважає організатор заходу.

Читайте також: У селі на Харківщині з'явилася гігантська парасолька. Фото