На Харківщині окупанти повністю зруйнували 15 шкіл, майже 200 суттєво пошкоджені

17.06.2022 18:17 Область Online
У громадах Харківської області зруйновані 15 шкіл, ще 186 – суттєво пошкоджені. Ще 165 шкіл знаходяться в окупації.

Про це повідомила директорка Департаменту освіти та науки Харківської обласної військової адміністрації Анжеліка Крутова.

До повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну в Харківській області система освіти складалася з 715 шкіл, однак наразі на Харківщині 165 шкіл знаходяться в окупації, суттєво пошкоджені 186 та повністю знищені 15 закладів середньої освіти.

В області зареєстровані 230 тисяч дітей шкільного віку. Більш ніж половина з них, 130 тисяч, виїхали за межі області – 64 тисячі виїхали в інші області України, трохи більш як 65 тисяч поїхали за кордон.

Також Крутова повідомила, що за час вторгнення в Харківській області внаслідок російської агресії загинули 44 дитини шкільного віку, ще 130 були поранені.

– Це тільки ті випадки, які доведені правоохоронними органами. У нас ще немає інформації по багатьох окупованих громадах. Тобто це число, на жаль, може бути більшим, – каже директорка Департаменту освіти та науки Харківської ОВА.

Серед працівників освіти Харківська область втратила дев’ять осіб, серед них п’ятеро вчителів.

Крім того, Анжеліка Крутова повідомила, що сьогодні, 17 червня, в Києві розпочинають друкувати документи про повну та базову загальну середню освіту для випускників 9-х та 11-х класів шкіл Харківської області. Планується, що вже 23 червня документи надійдуть на територію області та 25 червня їх почнуть видавати випускникам.

Взагалі по області понад 23 тисячі учнів закінчують 9-ті класи та більше ніж 14 тисяч є випускниками 11-х класів. Більше півтори тисячі отримають свідоцтва з відзнакою, з них 232 учні отримають срібні медалі та 832 особи золоті.

Не оминула начальниця Департаменту освіти та науки і підготовку області до Національного мультипредметного тесту. Вона поінформувала, що на Харківщині у п’яти населених пунктах будуть працювати 14 пунктів тестування, у яких планують складати тест 8439 випускників. Усі інші випускники можуть здавати НМТ, наприклад, в областях заходу України, якщо вони є переселенцями.