На Харківщині росіяни зруйнували майже 8 тисяч житлових будинків

13.09.2022 14:05 Область Online
У Харківській області росіяни обстрілами зруйнували майже 11 тисяч об’єктів, серед яких переважна більшість це житлові будинки. Також на звільнені території області повертаються державні органи та відправляється гуманітарна допомога.

Про це повідомили заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко та начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Деокуповані території Харківської області отримують перші гуманітарні вантажі. Загалом до звільнених громад відправили понад 70 тонн продуктів, напоїв та засобів гігієни. До Балаклійської громади відправили понад 42 тонни продуктів, до Чкаловської громади майже дві з половиною тонни. Також гуманітарну допомогу отримають заклади області, які централізовано готують їжу для внутрішніх переселенців.

– Веземо овочеві, м'ясні та рибні консерви, а також макарони, олію, цукор, згущене молоко, воду, чай, каву, печиво, шоколад та інше. Ми знаємо, що там сьогодні немає світла, електроенергії, тому веземо ті харчові продукти, які можна довго зберігати та швидко готувати. Харчових продуктів у нас достатньо, – поділився Олег Синєгубов.

Також начальник ХОВА розповів, що обласний гуманітарний штаб має свої резерви, тож звільнені території отримають стільки гуманітарної допомоги, скільки буде необхідно.

За минулий тиждень громади отримали майже 55 тонн продуктів та інші необхідні речі.

Також на звільнених територіях розпочинають свою роботу Національна поліція, піротехніки ДСНС та інші служби, які наразі фіксують воєнні злочини російської федерації та ведуть обстеження і розмінування доріг, населених пунктів та об’єктів інфраструктури.

Наразі в області тривають відновлювальні роботи на об’єктах критичної інфраструктури. Станом на 13 вересня відновлюються 167 об’єктів освіти, медицини та адмінбудівель. Крім того, служби зараз ремонтують 138 багатоквартирних житлових будинків. Кирило Тимошенко розповів, що Харківщина стала одним з найбільш зруйнованих регіонів від російської зброї. Тут обстрілами зруйновано 10890 об’єктів, з яких 7817 – це приватні будинки та багатоповерхівки.