На Харківщині запрацював портал для пошуку дітей, яких примусово депортували до росії

09.11.2022 09:58 Область Online
Нещодавно в Україні розпочав роботу Державний портал розшуку дітей "Діти війни", на якому координуються зусилля органів державної та місцевої влади, правоохоронців та суспільства задля допомоги всім дітям, які постраждали через повномасштабну війну.

Платформа надає актуальну інформацію про дітей, які тим чи іншим чином постраждали в результаті бойових дій та війни. Зокрема, були депортовані чи піддані іншим незаконним діям. Портал містить дані і про тих дітей, яких удалося розшукати і врятувати. Інформацію щодня оновлюють правоохоронні органи.

Близько 30 % Харківської області перебували під окупацією, тому на цих територіях зафіксовані непоодинокі випадки незаконного вивозу дітей до рф під приводом "оздоровлення". Наразі ХОВА спільно з Міністерством реінтеграції, а також правоохоронними органами веде активну роботу щодо визначення кількості депортованих дітей та їхнього повернення в Україну.

Так, на порталі "Діти війни" відтепер кожна людина має змогу швидко повідомити про будь-які факти злочинів проти дітей та порушення їхніх прав.

На сайті можна залишити інформацію:

  • про дитину, яка загубилася;
  • про злочин, скоєний проти дитини;
  • якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
  • якщо вам відомо про факт депортації дитини;
  • про примусову зміну громадянства та документів дитини;
  • про інші порушення прав дитини під час війни.

Усі запити автоматично отримують та опрацюють відповідні відомства.

Автор: Юлія Гнатченко