На Харківщині судитимуть банду, що ошукувала підприємців через сільські газети

20.01.2021 10:57 Область Online
Упродовж трьох років шахраї ошукали підприємців Харківської області та інших регіонів майже на півмільйона гривень. Як стало відомо, сьогодні 20 січня, справу про шахраїв передано до суду.

Протягом 2017-2020 років двоє чоловіків та п’ять жінок віком від 20 до 34 років обманом заволодівали грошима та продукцією підприємців Харківської області та інших регіонів України. Загальна сума матеріальних збитків склала майже 400 тисяч гривень.  

Слідство в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), проводили детективи ГУНП у Харківській області спільно з оперативниками ДСР НПУ, під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

 

У ході досудового розслідування встановлено, що злочинне угруповання використовувало кілька шахрайських схем.

Зокрема, протягом 2017-2019 років шахраї розміщували у сільських засобах масової інформації оголошення про нібито продаж організацією товарів широкого вжитку, сільськогосподарської продукції, палива, або знаходили в мережі Інтернет аналогічні оголошення підприємців. У подальшому зловмисники пропонували потерпілим зробити передплату за товари або під виглядом перевізників просили оплатити послуги перевезення та заволодівали переведеними коштами.

Читайте також: У Чугуївському районі затримали рецидивіста, що нападав та грабував жінок

Також слідчі встановили декілька фактів, коли правопорушники зникали після отримання товарів для перевезення.  Всього задокументовано 16 епізодів злочинів, вчинених учасниками угруповання. У липні 2020 року харківські правоохоронці провели 9 обшуків на території трьох регіонів України, під час яких вилучили незаконно здобуті гроші та інші цінності, записи «чорної бухгалтерії», засоби зв’язку та іншу техніку.

Наразі  четверо зі зловмисників перебувають під вартою, ще двом суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На майно підозрюваних накладений арешт. 

18 січня 2021 року обвинувальний акт разом з матеріалами кримінального провадження направлений до суду. Відповідно до санкції статті, зловмисникам загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Автор: Тамара Кіч