На Харківщині відновлять будинок Григорія Сковороди

21.12.2020 15:55 Область Online
Фото http://m.allkharkov.ua/ Фото http://m.allkharkov.ua/
Голова Харківської обласної ради Артур Товмасян повідомив, що заходи з відначення 300-річчя Григорія Сковороди будуть профінансовані з обласного бюджету.

Харківщина готується до відзначення 300-річного ювілею видатного українського філософа Григорія Скороводи.

В області була розроблена Дорожня карта з відзначення у 2022 році ювілею видатного митця. Однак є гострі проблеми, що потребують вирішення. А саме, стан будинку в селищі Бабаї, в якому жив і творив у 80-х роках ХVIII сторіччя Григорій Сковорода.

Наразі будівля, що визнана пам’яткою історії місцевого значення, майже зруйнована й потребує реконструкції. З обласного бюджету був виділений 1 мільйон гривень на його реконструкцію, однак роботи так і не почалися. Занепокоєні долею "Будинку Сковороди" активісти звернулися по допомогу до голови Харківської обласної ради Артура Товмасяна.

За словами представників ініціативної групи, Височанська селищна рада, на території якої розташований Будинок Сковороди, не має власних коштів для консервації будівлі, щоб зберегти історичну пам’ятку від руйнування та в подальшому почати реконструкцію.

Артур Товмасян зауважив, що пам'ять нашого видатного земляка необхідно вшанувати на належному рівні, тож Харківська обласна рада буде всебічно підтримувати ініціативи громади з цього питання.

 Фото Facebook Артура Товмасяна

- Харківська обласна рада бере активну участь у підготовці відзначення 300-річчя від дня народження всесвітньо відомого мандрівного філософа Григорія Сковороди. Ми розуміємо, що за два роки потрібно зробити чимало: реконструкцію місць, які пов’язані з нашим видатним земляком, відремонтувати дороги, поліпшити інфраструктуру тощо, - запевнив Артур Товмасян.

Читайте такожЯк на Харківщині вдихнули життя в старовинне ремесло

За словами очільника обласної ради, реконструкція Будинку Сковороди потребує першочергового вирішення. Тому цей та інші заходи Дорожньої карти з підготовки відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди будуть відображені у відповідних регіональних програмах й профінансовані.