«Наслідив» в окупованих Балаклії та Боровій: гауляйтер-«шоумен» отримав підозру

13.02.2023 18:21 Область Online
Правоохоронці повідомили про підозру в колабораційній діяльності харків'янину, екс-учаснику шоу "Україна має талант". Чоловік обійняв псевдопосади в окупованих місті Балаклія та селищі Борова Харківської області.

Про це повідомляє "Слобідський край" з посилання на СБУ та Прокуратуру Харківської області.  

У червні цього року 59-річний уродженець Харкова обійняв псевдопосаду "заступника мера" окупованої Балаклії. Перебуваючи на "посаді", чоловік публічно зрізав табличку з іменем легітимного голови Ізюмської РДА. Вже за місяць, наприкінці липня, колаборанта підвищили, і він очолив "Борівську військово-цивільну адміністрацію" окупантів.  

Як "голова" псевдоадміністрації він проводив службові наради з керівниками комунальних підприємств та державних установ, що залишилися в тимчасово окупованому селищі. Окрім цього, виконував у незаконному органі влади організаційно-розпорядчі функції. Зокрема, організовував подання запитів до рф, в яких описував потреби зазначених підприємств та установ з проханням, аби російська влада допомогла їх вирішити. 

Напередодні деокупації підозрюваний втік з Борової разом з російськими солдатами. 

Колишньому учаснику "Україна має талант" оголошено про підозру

У далекому 2010 році чоловік взяв участь у популярному українському телешоу "Україна має талант", де показував дивакуваті трюки: приймав на живіт удари сокири, засовував до носа довгі цвяхи та ковтав палаючий смолоскип. Знаходячись на тимчасово окупованій території, колаборант постійно хизувався своєю, як він вважав, великою популярністю в шоу-бізнесі. І навіть вигадав собі "артистичний" позивний – "Факір", який використовував для законспірованого спілкування з окупантами. 

Сергій Агарков, гауляйтер з Харківської області

Ще з початку 2014 року мав антиукраїнську позицію та був прихильником так званого "русского мира". Був керівником організації "Союз народного единства" та одним з авторів сепаратистського проєкту "Дорожная карта Новороссии". Під час Революції Гідності чоловік брав активну участь в акціях Антимайдану в Харкові, виступав з антиукраїнськими гаслами, а потім виїхав до росії, де продовжив займатися пропагандистською діяльністю проти України.

Наразі зловмиснику заочну оголошено підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Тривають комплексні заходи для встановлення його місця перебування та притягнення до відповідальності за злочини проти України. Зокрема, вирішується питання про оголошення його у розшук.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нещодавно ми писали, як окупанти розстріляли евакуаційні автобуси з Борової: спогади свідків. У перший день окупації селища російські БТР розстріляли два мікроавтобуси з мирними мешканцями. Щонайменше 9 людей згоріли живцем.

Нагадаємо також, 13 лютого у Балаклійській громаді на міні підірвався працівник "Харківобленерго". У постраждалого часткова ампутація ступні.

Головні новини Борова та Балаклія читайте на нашому сайті.