Небезпечна вода: моніторинг екоситуації на Харківщині

13.08.2019 12:00 Область Online
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Вода у водоймах області стає небезпечною і для людей, і для риби. На лікарняне ліжко може вкласти й вода з колодязів і криниць. «СК» вивчав екоситуацію, яка склалася на Харківщині цього року.

Минулого тижня на сполох почали бити жителі Чкаловської об’єднаної громади Чугуївського району. 7 серпня на березі місцевого ставу жителі виявили масовий мор риби.

– Мор риби стався після дощу. Неподалік проводять розвідку газу, може, змило пестициди, або свинарі використали «хімію», – розповів «СК» місцевий житель Сергій Пономарьов, який і виявив мертву рибу.

За словами активіста, проби води відвезли до лабораторії і наразі чекають на результати аналізів. Також Сергій Пономарьов повідомив, що водойма є технічним ставом агрокомбінату «Слобожанський», з якого підприємство раніше брало воду для зрошення, однак зараз не бере.

– Люди колись у ньому купалися, зараз, напевно, ні. Певна група людей зариблює його щорічно, оренду при цьому не беруть. Жителі селища рибалять там, – додав активіст.

Є в Чкаловській об’єднаній громаді і своє «червоне море», щоправда, жителі вважають його екологічною катастрофою, бо сморід від нього стоїть на кілька кілометрів. Цей ставок накопичує відходи життєдіяльності тварин з місцевого свинокомплексу.

Нагадаємо, навесні схожа ситуація була й у Балаклійському районі – у багатьох озерах стався масовий мор риби. Місцеві активісти були стурбовані й тим, що мертву рибу знайшли й у водоймі перед Байрачанським мостом, саме навпроти водозабору міста Балаклія.

У подібних випадках мору риби місцевим жителям потрібно оперативно повідомляти на гарячу лінію Харківської рибоохорони: (098) 894-25-94, (095) 611-94-30.

За інформацією Асоціації рибалок України, з початку року масовий мор риби спостерігався в Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській, Полтавській областях.

А за підсумками 2018 року у водойми України було скинуто понад 2 мільярди 80 мільйонів кубометрів стоків. З них більше ніж третина — це неочищені або недостатньо очищені або недостатньо очищені води.

А КУПАТИСЯ МОЖНА?

У зоні особливої уваги Харківського обласного лабораторного центру розташовані основні пляжі та місця відпочинку регіону. З 1 червня по 30 вересня фахівці центру проводять моніторинг поширення холерного вібріону у воді відкритих водойм. За їх даними, багато водойм мають сприятливі умови для зберігання та розмноження в літній період лептоспір, які викликають у людей тяжке захворювання – лептоспіроз, а також для передачі таких інфекційних захворювань як холера, туляремія та інші.

Фахівці визначили 43 стаціонарні точки в місцях рекреаційних зон і забору питної води. Цьогоріч було досліджено 228 проб води на наявність збуднику холери.

Так, у липні з точки в селищі Борова фахівці лабцентру виявили культуру холерного вібріону О1.

– Культура визначена як авірулентна, подібні мікроорганізми за біологічними властивостями належать до екологічного варіанту, періодично виділяються з води прісних водоймищ області та не здатні викликати епідемічні ускладнення, – заспокоїли в лабцентрі.

Збудників інших особливо небезпечних інфекцій при дослідженні 27 проб води з рекреаційних зон Харківської області цьогоріч не виділено.

На сайті лабцентру постійно оновлюється карта з небезпечними пляжами.

ОТРУЄННЯ НЕМОВЛЯТИ

30 липня до реанімації Обласної клінічної дитячої лікарні № 1 у тяжкому стані госпіталізували немовля із селища Олександрівка Валківського району. У малюка діагностували отруєння нітратами.

Імовірно, батьки дитини для приготування молочних сумішей використовували воду з власного індивідуального колодязя. Проби води з колодязя було досліджено в лабораторії Валківського районного лабораторного відділення Центру ще у травні 2018 року при народженні в цій сім’ї старшої дитини. Концентрація нітратів у воді становила 185 мг/дм3 при нормативному значенні не більше 50 мг/дм3.
За результатами повторного дослідження води з колодязя, проведеного за фактом отруєння, встановлено, що на теперішній час вміст нітратів перевищує гігієнічний норматив у сім разів.

Наразі стан здоров’я малюка задовільний, його виписали з лікарні.

Про небезпечну воду в криницях попереджають і в Лозівському районі. Фахівці зазначають, що використання такої води в їжу може призвести до смерті.

У Лозівський філії Харківського лабораторного центру повідомляють, що нітрати у воді перевищують допустиму норму вже впродовж десяти років. Тому її можна використовувати винятково як технічну. Проте деякі жителі ігнорують попередження з лабораторії.

– Цього року в Лозовій ми обстежили три колодязі біля будинків, де народилися діти. І всі вони непридатні. Кількість нітратів там дуже велика, – передає слова лікарки із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Тамари Садовничої ТРК Лозова. – У цьому році по Лозівському району ми дослідили 16 проб, з них 15 – нестандарт.

Також лікарка зазначає, що воду на аналізи приносили і приватники. Із 11 таких проб води всі на 100 % не відповідають нормам за хімічними показниками, 50 % – за бактеріологічними показниками. Використання такої води може призвести до смерті, акцентують епідеміологи.

– Наявність солей, жорсткості, нітратів та інших мікроелементів постійно на високих цифрах. Чим це небезпечно? Нітрати – це гемолітична отрута. Категорично забороняється використовувати таку воду для немовлят і дітей до трьох років. Якщо дитина буде пити таку воду від народження, то може померти.

На жаль, отруєння немовляти водою з криниці вже неодноразово відбувалося на Харківщині. Так, у квітні цього року в Дергачівському районі 14-місячна дитина отруїлася нітратами, які були в колодязній воді. Інцидент стався в селищі Прудянка.

Мати малюка, знаючи про перевищення норми нітратів у воді власного колодязя, використовувала для задоволення питних потреб дитини фасовану воду, а для приготування їжі – воду з колодязя, яка, за словами інших жителів, була «хорошою».

Після одного з прийомів їжі малюку стало зле, і сім’я звернулася до лікарів, які діагностували в дитини отруєння нітратами й доправили його в обласну дитячу клінічну лікарню. Стан дитини розцінювали як важкий.

Експерти перевірили воду, якою мати розводила суміші, і з’ясували, що допустимий рівень нітратів у ній був перевищений у 8,3 раза.

За 6 місяців 2019 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до трьох років, перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) фахівці Харківського лабцентру виявили в Дергачівському, Красноградському, Богодухівському, Барвінківському, Великобурлуцькому, Кегичівському, Вовчанському, Первомайському районах. До 5 ГДК – у Харківському, Золочівському, Чугуївському, Зміївському, Зачепилівському, Куп’янському, Краснокутському, Дворічанському, Балаклійському, Шевченківському районах, містах Лозова та Люботин. Лідери з перевищення у воді нітратів – Лозівський, Близнюківський, Борівський, Валківський, Коломацький райони (до 10 ГДК). У Нововодолазькому районі цей показник узагалі складає 12,6 ГДК.

За мікробіологічними показниками було досліджено 806 проб води з колодязів, з них 32 % проб не відповідають нормативам.

Аби вода відповідала нормам, криниці необхідно чистити і хлорувати, на це потрібно виділяти кошти, а криниці не перебувають ні на чиєму балансі.


За шість місяців 2019 року в Харкові та області за санітарно-хімічними показниками було досліджено 2211 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 45 % не відповідали гігієнічним вимогам.  У досліджених пробах води виявлено перевищення нормативних показників із загальної жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза.

Читайте також: Новий молодіжний простір з’явився в Куп’янському районі

Мирослава Кольцова

Теги: