Почім дрова на Харківщині? Готуємося до опалювального сезону

21.08.2021 12:30 Область Online
Ближче до осені власники приватних домоволодінь починають заготовляти дрова. Купити їх можна в лісництві або у приватних підприємців. У цьому матеріалі порівнюємо ціни в різних лісництвах Харківщини та умови доставки.

Різні за категорією

З наближенням осені мешканці будинків із твердопаливним опаленням починають готуватися до холодів. Для опалення дровами використовують деревину трьох категорій. Твердолистяні ‒ це дуб, клен, ясен, бук, береза, акація, граб і модрина. Вони мають найбільшу калорійність і відповідно коштують найдорожче. Друга категорія ‒ хвойні (сосна) і вільха, їх «потужність» і відповідно ціна ‒ середні. А найдешевші ‒ м’яколистяні породи: осика, тополя, липа та верба. Такі дрова швидко перегорають і дають найменше тепла.

Продаються дрова в різному вигляді: і колодами по 1‒3 метри завдовжки, і цурками (розпиляні колоди довжиною до півметра), і вже колоті, готові до використання. Рахують паливний матеріал складометрами. Це ті самі кубометри, тільки в застосуванні до деревини.

Читайте також: На Харківщині різко збільшилась кількість пожеж

 

Для невеликого будинку площею приблизно 60 квадратних метрів потрібно близько 10 складометрів дров на сезон. Стільки ж уміщується у вантажну машину типу КамАЗ.

Купити дрова можна як у лісовому господарстві, так і у приватних підприємців. У кожному випадку треба врахувати свої нюанси.

 

Купівля в лісництві

На Харківщині працюють 10 лісових господарств, які займаються заготівлею деревини, зокрема реалізують і дрова. У більшості з них деревина продається колодами довжиною по 2‒3 метри. Коштують вони дешевше, ніж у приватників, але вивезти та розколоти їх уже треба власними силами.

Приміром, у Балаклійському лісгоспі дрова продаються метровими колодами. Сосна і м’які породи коштують 402 гривні за кубометр, а твердолистяні ‒ 600 гривень.

‒ Щоб купити дрова, треба приїхати в лісництво з паспортом і ідентифікаційним кодом і зробити замовлення, ‒ розповідає головний лісничий Балаклійського лісгоспу Сергій Коновалов. ‒ У лісництві видадуть торгово-транспортну накладну (ТТН), дрова треба оплатити. Потім у супроводі лісника покупець їде вже в ліс, де на певній ділянці дрова зберігаються штабелями. На кожному штабелі дров має бути бірка, яка є в системі електронного обліку. На кожному штабелі є інформація, скільки там продукції і її походження. Потім дрова відпускаються, і покупець забирає деревину з лісу. Особливість у тому, що треба мати або винайняти свій транспорт, а потім розпилити та розколоти ці колоди, щоб можна було користуватися.

Приблизно такі ж умови і в Ізюмському лісовому господарстві. Як розповіла торговельний агент Ізюмського лісгоспу Тетяна Манатьєва, дрова в їхньому господарстві продаються колодами довжиною від метра до двох. Оплатити їх можна в лісництві готівкою або перерахувавши кошти на рахунок лісгоспу.

Якщо за дровами приходять приватні підприємці, то з ними укладається договір, і оплата тільки безготівкова. При цьому ТТН видається як ФОПам, так і населенню.

Щодо цін, то в цьому сезоні вони трохи підросли, каже Тетяна Манатьєва. Для фізичних осіб (населення) тверді породи коштують 678 гривень за кубометр, а хвойні та мяколистяні ‒ 516 гривень.

 

Переробка деревини

Лише в одному лісовому господарстві області можна придбати колоті дрова. Це Жовтневе лісове господарство, яке розташоване на території колишніх Харківського, Богодухівського, Валківського, Зміївського, Дергачівського, Золочівського, Краснокутського, Коломацького, Нововодолазького та Чугуївського районів.

Зараз у господарстві працюють чотири цехи з переробки деревини: Мереф’янський, Коломацький, Валківський і Люботинський. Кожен з них має свою спеціалізацію. Загалом лісгосп реалізує колоті дрова, брус, обрізну та необрізну дошку, шалівку, відходи лісопиляння (обапіл) і тирсу.

Найбільш потужний цех працює на території Мереф’янського лісництва, тут переробляють як дуб, так і сосну, сюди везуть ліс на переробку з усіх десяти лісництв. А на території Мерчанського лісництва є дроворуб, тут колють дрова з твердолистяних порід.

 

«All inclusive» від приватників

Купити дрова у приватних підприємців значно простіше, але й дорожче. За вказану ціну можна купити колоті дрова з доставкою додому. Водночас, продають і цурками, і колодами. Приміром, 10 складометрів метрових колод у Крансокутську коштують 6,5 тисячі гривень. Ті самі дрова, але в цурках ‒ 7 тисяч за складометр. У цю суму входить доставка до двору.

У Куп’янську приватні підприємці продають дрова в будь-якому вигляді з доставкою. Коштує соснова деревина ‒ від 500 гривень за складометр, або 5000 гривень машина.

У Дергачах 1 складометр дубових дров вартує від 750 гривень (метрові колоди). Цурки дорожчі ‒ 850 гривень, поколоти їх коштує додатково 800 гривень за кубометр.

Приблизно такі ж ціни в Чугуєві ‒ 850 гривень за складометр дубових цурок.

У Змієві машина дров (10 складів) обійдеться від 5500 гривень.

При цьому приватні підприємці закликають не чекати холодів і замовляти дрова заздалегідь.

 

Як не потрапити на шахраїв

При підготовці до опалювального сезону, як і при будь-якій купівлі, є імовірність потрапити в халепу. Приміром, минулого року в Куп’янську і Змієві орудували шахраї. Вони брали передоплату за дрова на картку, а після того як гроші поступали на рахунок, зникали.

Читайте також: Богодухівського депутата судитимуть за створення банди «чорних лісорубів»

Щоб не натрапити на шахраїв, варто або купувати в лісгоспі, або оплачувати вже готовий товар, який ви бачите і який привезли вам додому.

Крім того, аби убезпечитися від «чорних лісорубів», покупець має право попросити у продавця дров документи, які посвідчують, що той купив у свою чергу деревину в лісгоспі. Якщо таких документів нема ‒ краще утриматися від покупки.