Пологове відділення у Слобожанській лікарні закривають

09.04.2021 12:40 Область Online
Суспільне Суспільне
Від липня 2021 року пологове відділення Слобожанської лікарні Харківської області перестане приймати породіль.

Національна служба здоров'я не законтрактувала медзакладу пакет послуг з приймання пологів. Через це пологове відділення в Слобожанській лікарні закривають.

Тому з липня колишній Зміївський район (нині Зміївська та Слобожанська громади) залишиться без можливості приймати породіль на своїй території.

— Два тижні тому ми отримали листа від Міністерства охорони здоров' я про те, що Департамент ХОДА дасть нам відповідь і пояснення. Поки ми ніякої відповіді не отримали. Де будуть народжувати жінки — питання. До Балаклії — далеко, до Харкова — також. Ми збиралися пікетувати адміністрацію, але перевізник відмовив нам через введення локдауну, — розповів завідувач пологово-гінекологічного відділення Володимир Токар.

Нагадаємо, як писав "Слобідський край", перший раз Слобожанська лікарня не змогла отримати контрактування від НСЗУ по пологовому відділенню в лютому 2020 року. Тоді медзакладу не вистачало обладнання (апарата ШВЛ і датчика для новонароджених на апараті УЗД).  Але цю проблему вирішили районним коштом. Після ліквідації району та створення двох територіальних громад  пологове відділення фінансували з місцевого бюджету. 

З 1 квітня в лікарні мали надію отримати фінансування від НСЗУ, але їм відмовили через відсутність необхідної кількості анестезіологів. Так, за умовами контракту, їх має бути четверо і  працювати вони мають за основним місцем роботи. У Слобожанській лікарні таких фахівців двоє, і ще троє працюють за сумісництвом.

— Тому з липня працівники розійдуться: хтось на пенсію, хтось на біржу, хтось іншу роботу знайде, — додав лікар.  

Пологове відділення у Зміївській лікарні, куди міг би перейти персонал, поки тільки ремонтують. Його планують завершити не раніше вересня-жовтня.

Автор: Олена Загребельна