Харківські медики знайшли небезпечні порушення у половині перевірених шкіл області

19.04.2019 10:00 Область Online
Фото:iom.invensys.com Фото:iom.invensys.com
Фахівці Харківського обласного лабораторного центру провели у низці навчальних закладів дослідження питної води, готових страв на бактеріальне забруднення, а також обстеження працівників харчоблоків на бактеріоносійство, дослідження стану повітря, виміри освітленості, шуму, параметрів мікроклімату та радіологічних показників тощо.

Зокрема, з початку року медики провели дослідження у 125 дитячих навчальних закладах області. Із них у 67 (53,6 %) закладах виявлено відхилення від нормативних вимог.

Отже, результати такі:

  • Показники якості та безпечності питної води не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками у 17 (19,5 % із числа обстежених) дитячих навчальних закладах 10-ти районів області. Це Вовчанський, Шевченківський, Балаклійський, Кегичівський, Чугуївський, Ізюмський, Зачепилівський, Близнюківський, Валківський, Харківський райони, міста Люботин та Лозова.

  • За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 30 закладах (24,2 % із числа обстежених) Чугуївського, Борівського, Близнюківського, Красноградського, Зачепилівського, Кегичівського, Нововодолазького, Балаклійського, Дергачівського, Ізюмського районів, міст Люботин та Харків.

    «Це свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладах, порушення режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, та може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах», – наголошують у ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗУ».

  • За результатами досліджень готових страв на бактеріальне забруднення у 5 закладах (4,1 % із числа обстежених) двох районів області (Барвінківський, Балаклійський) та у Харкові виявлено бактеріальне забруднення готових страв, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

  • За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції) в 6 (19,4 % із числа обстежених) дитячих дошкільних закладах та в 26 школах (54,2 % із числа обстежених) 10 районів області (Ізюмський, Вовчанський, Барвінківський, Борівський, Балаклійський, Дергачівський, Зачепилівський, Кегичівський, Богодухівський, Харківський), у Лозовій та Харкові виявлено ентеробіоз у 171 дитини.

    «Враховуючи те, що основним фактором передачі ентеробіозу є руки, забруднені яйцями гельмінтів, а також забруднені предмети побуту (дверні ручки, поверхня меблів, кухонне приладдя, вікна та підвіконня, посуд, іграшки тощо), – у вищезазначених закладах діти не дотримуються правил особистої гігієни, а також не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту», –  додають фахівці лабцентру.

  • Не забезпечені нормативні рівні освітленості в одному закладі Дергачівського району, що є порушенням вимог «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.5.2.008-01).

Читайте також: На Харківщині відкрили нову амбулаторію. Фото