Практики яких громад Харківщини стали найкращими у 2021 році

11.11.2021 08:47 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
10 листопада підвели підсумки нового Харківського обласного конкурсу кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху». У трьох номінаціях обрали по три кращі практики, а найбільше представництво призерів має Харківський район.

У цьому році вперше в Харківській області пройшов конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху». В ньому взяли участь 23 громади з усіх районів області. Усього на конкурс надійшло 34 заявки у трьох номінаціях – «Забезпечення самодостатності територіальної громади» (11), «Формування безпечного та привабливого життєвого сере­довища» (11), «Практики розвитку, засновані на власних стратегіях, програмах, проєктах та конкурсах» (12).

Найбільшу кількість заявок подано від Чугуївського району – 10, від Харківського – дев’ять, від Богодухівського – шість, Ізюмського – три та по дві від Лозівського, Красноградського та Куп’янського районів.

У номінації «Забезпечення самодостатності терито­ріальної громади» з 23 балами перемогла практика Харківської міської ради «Міський конкурс соціальних проєктів «Єдина соціальна мережа». На один бал менше, 22, набрала практика Мереф’янської міської ради «Створення Центру розвитку бізнесу «Цербер» на території Мереф’янської громади». Трійку призерів з 20 заліковими пунктами замкнула Краснокутська громада з практикою «Розробка туристичного бренду Краснокутської селищної територіальної громади».

Найкращою в номінації «Формування безпечного та приваб­ливого життєвого середовища» стала Коломацька громада з практикою «Лісосмуги життя», яка набрала 23 бали. І в цій номінації друге місце було за Куп’янською громадою. Їх «Молодіжний трудовий загін» набрав 22 бали. На третій позиції опинилася практика Люботинської міської ради «Коворкінг у дитячій бібліотеці-територія успіху громади», у неї 21 бал.

У номінації «Практики роз­витку, засновані на власних стратегіях, програмах, проєктах та конкурсах» кращою стала Чугуївська громада. Їх практика «Розвиток соціальної інклюзії в Чугуївській територіальній громаді шляхом розбудови мережі закладів соціального спрямування» отримала 23 бали. Друге місце посіла також громада з Чугуїв­ського району, Слобожанська, чия практика «Садочок – простір дружній до дитини» набрала 22 бали. І 20 балів, які принесли третє місце, в активі Оскільської громади та її практики «Проведення футбольних змагань серед аматорських команд Оскільської громади».

Читайте також: У шістьох громадах Харківщини реалізували медичні проєкти

Заступниця голови Конкурсної комісії, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна виступила з пропозицією запровадити спеціальну відзнаку для успішних практик, які мають конкретну практичну користь.

– Ураховуючи конкретну практичну користь для громад, пропоную Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області запровадити спеціальну відзнаку за кращу практику місцевого самоврядування в рамках обласного конкурсу «Крок до успіху» у 2021 році. Зокрема, Малинівської селищної ради «Система роздільного збирання сміття» та виконавчого комітету Роганської селищної ради «Взає­модія ОМС з іншими суб’єктами з організації безпеки з метою формування безпечного та при­вабливого середовища в Роганській територіальній громаді», – зазначила Людмила Немикіна.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підкреслила, що напрацювання успішних кейсів стане дієвим інструментом розвитку місцевого самоврядування, обміну досвідом та кращими практиками.

– Конкурс є дуже важливим, оскільки сформована унікальна база практичних рішень, які підтвердили свою ефективність для громад. Участь у конкурсі – це смілива заявка органу місцевого самоврядування реагувати на виклики сьогодення. На порядку денному низка питань щодо підсумків цьогорічного конкурсу, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

Нагородження переможців планують провести під час урочистостей до Дня місцевого самоврядування, який відзначається 7 грудня.