У шістьох громадах Харківщини реалізували медичні проєкти

09.11.2021 08:50 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
На початку цього місяця, з 2 по 6 листопада, шість переможців Харківського обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді» продемонстрували свої реалізовані проєкти. Майже всі з них стосувалися придбання сучасного медичного обладнання, а в рамках ще одного купили нову машину для сімейного лікаря. Також були презентовані два переможні проєкти «Разом в майбутнє».

Виїзні бригади медиків

Одним з шістьох переможців конкурсу «Ефективна медицина в громаді», які презентували свої мініпроєкти минулого тижня, стала Височанська громада з проєктом «Диджиталізація в медичних установах Височанської громади». Тож у рамках мініпроєкту для амбулаторій загальної практики – сімейної медицини селищ Високий, Покотилівка та Бабаї придбали 24 бактерицидні рециркулятори, вісім сорбційних крісел, шість багатофункціональних пристроїв, чотири ноутбуки, моноблок. Загалом це обладнання обійшлося в 491 тисячу 100 гривень, з яких 345 тисяч 100 гривень виділили з обласного бюджету, решту, 146 тисяч гривень, – з місцевого.

Депутат Височанської селищної ради Даніель Солодчик запевнив земляків, що голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко всіляко підтримуватиме проєкти, що сприяють розвитку громади.

Днями нове медичне обладнання з’явилося і в Богодухівській громаді, а саме в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Там завдяки перемозі мініпроєкту «Допоможемо вчасно» відкрили спеціальний кабінет із сучасним апаратом ультразвукової діагностики. Бюджет проєкту – 498 тисяч 600 гривень. 329 тисяч 100 гривень це гроші обласного бюджету, 149 тисяч 600 гривень – місцевого.

До речі, минулого тижня у Богодухівській громаді відбулася ще одна важлива подія у сфері медицини. У четвер, 4 листопада, у селищі Гути урочисто відкрили амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. Будівництво нового приміщення медзакладу розпочали наприкінці 2018 року, а нещодавно отримали дозвіл на введення об’єкта в експлуатацію. Нова амбулаторія повноцінно запрацює, коли все обладнання остаточно перевезуть зі старого приміщення.

– Декларації із сімейним лікарем підписали майже дві тисячі жителів селища Гути та сіл Первухінка і Першотравневе. Особливість амбулаторії в тому, що вона має ізолятор та дві двокімнатні квартири для лікарів, де вони можуть жити, якщо виникне така потреба, – розповів Богодухівський міський голова Володимир Бєлий.

За словами заступниці голови Харківської обласної ради Тетяни Біловол, незабаром запрацює обласна програма, в рамках якої формуватимуться виїзні бригади медиків обласного рівня. Вони надаватимуть консультації з вузьких спеціальностей: ендокринолог, кардіолог, офтальмолог, пульмонолог тощо. У перелік амбулаторій, до яких приїздитиме такий склад лікарів, обов’язково включать і Гутянський медзаклад.

Читайте також: Дві громади Красноградщини об’єднали зусилля у вирішенні медичних проблем

Аналізи здаватимуть на місці

Позитивні зміни у сфері медицини завдяки конкурсу «Ефективна медицина в громаді» відбулися і на Краснокутщині – в Краснокутській центральній районній лікарні оснастили офтальмологічний кабінет. Придбали безконтактний тонометр, периметр (прилад для дослід­ження поля зору ока. – Авт.), щілинну лампу зі столом, електропідіймальний стіл.

– Тепер, коли у поліклініці Краснокутської лікарні встановили сучасне обладнання, можна буде визначити поле зору ока, виміряти очний тиск, провести огляд очного дна. І все це безплатно за направленням сімейного лікаря, – зазначила Тетяна Біловол.

Оснащення цього офтальмологічного кабінету обійшлося в 496 тисяч 900 гривень. З обласного бюджету виділили 347 тисяч 800 гривень, з місцевого – 131 тисячу 900 гривень. Також для реалізації цього проєкту залучили кошти партнерів – 15 тисяч гривень.

Завдяки перемозі в конкурсі «Ефективна медицина в громаді» тепер нове медичне обладнання з’явилося в амбулаторії селища Донець. У рамках реалізації проєкту придбали два напівавтоматичні аналізатори сечі та гематологічний аналізатор.

Нове обладнання дозволить проводити клінічні аналізи не тільки в амбулаторії Донця, а і в старостинських округах Донецької громади. До кожної з чотирьох амбулаторій виїжджатиме фахівець для проведення дослід­жень прямо на місці, що дозволить максимально наблизити медичні послуги до пацієнтів.

На реалізацію цього проєкту витратили 269 тисяч 200 гривень – з обласного і місцевого бюджетів виділили 188 тисяч 500 гривень і 80 тисяч 800 гривень відповідно.

Читайте також: Кілька лікарень на Харківщині відремонтують за німецькі кошти

31 проєкт на понад 14 мільйонів

До списку переможців конкурсу «Ефективна медицина в громаді», які презентували свій проєкт минулого тижня, потрапила і Зачепилівська громада. Вона придбала автомобіль Renault DUSTER для сімейного лікаря за 485 тисяч 700 гривень.

До цієї автівки у розпорядженні сімейного лікаря був ЗАЗ 2003 року випуску. Придбаний автомобіль – це сучасне, потужне, зручне, з підвищеною прохідністю авто. Завдяки йому лікар за будь-яких погодних умов і стану доріг матиме змогу дістатися до пацієнтів.

Авто працюватиме в амбулаторії села Рунівщина, яка обслуговує жителів Рунівщинського, Малоорчинського та Чернещинського старостинських округів Зачепилівської селищної територіальної громади.

Завдяки співпраці обласної ради та Зачепилівської громади вдалося покращити якість надання медпослуг, оновити матеріальну базу Центру первинної медичної допомоги. Таким чином, медичні послуги стали ще більш наближеними до жителів віддалених населених пунктів.

Тріумфатором у цьогорічному конкурсі «Ефективна медицина в громаді» стала і Золочівська громада. У Золочівській лікарні облаштували оториноларингологічний кабінет, що коштував 365 тисяч 500 гривень, з яких 255 тисяч 900 гривень це кошти обласного бюджету, решта, 109 тисяч 600 гривень, – місцевого.

Загалом комплексною програмою «Розвиток місцевого самоврядування Харківської області на 2017–2021 роки» на проведення обласного конкурсу мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді» в цьому році передбачено 10 мільйонів гривень. Цьогоріч переможцями конкурсу став 31 проєкт на загальну суму 14 мільйонів 435 тисяч 700 гривень.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що активна участь громад в обласних конкурсах дозволяє зробити умови життя для жителів ТГ ще комфортнішими.

– Здоров’я, безумовно, це найдорожче, що є в людини. А щоб відповідати викликам медицини сьогодення, просто необхідно мати у своєму розпорядженні сучасне та якісне медичне обладнання. Також треба підвищувати рівень і доступність медобслуговування людей у всіх куточках Харківщини. Саме цим ми і керувалися, коли створювали конкурс «Ефективна медицина в громаді», – наголосила очільниця Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко. – Дуже радує, що громади Харківської області підтримали нашу ініціативу. Вони активно долучаються до реалізації тієї чи іншої задумки – розробляють проєкти та залучають додаткові кошти у розвиток медичної інфраструктури. Я дуже сподіваюся, що і в майбутньому громади активно братимуть участь у цьому та інших обласних конкурсах. Упевнена, що загальними зусиллями ми зможемо досягти відмінних результатів у поставлених завданнях.

Співпраця громад

Ще один з обласних конкурсів, в якому активну участь беруть громади Харківщини, це «Разом в майбутнє». Минулого тижня було презентовано два проєкти. Один з них спільно реалізували Золочівська і Солоницівська селищні ради.

Відповідно до проєкту тепер між Золочівською і Солоницівською громадами ходитиме новий пільговий автобус на 25 місць. Він перевозитиме пільгову категорію громадян між населеними пунктами цих громад. Вартість цього проєкту – 1 мільйон 277 тисяч гривень. Половина з цих коштів, а саме 638 тисяч 500 гривень, була виділена з обласного бюджету. Друга частина – це гроші ініціаторів проєкту. 573 тисячі 500 гривень виділено Золочівською селищною радою, 65 тисяч гривень – Солоницівською.

Інший проєкт-переможець конкурсу «Разом в майбутнє» презентували в найбільшій громаді регіону. У Харківському фаховому вищому коледжі мистецтв відкрили мініпроєкт «Сучасна бібліотека – компетентний фахівець – активна громада».

У рамках цього проєкту придбали шість ноутбуків, шість пакетів програмного забезпечення MS Office, шість операційних систем Windows 10, шість АБІС «УФД/Бібліо­тека», сканер штрих-коду, телевізор Sony в комплекті з мобільною стійкою, лазерний принтер та принтер для друку штрих-кодів (наліпок). Це все обійшлося в 304 тисячі 600 гривень. Левова частина цих грошей, 212 тисяч 400 гривень, це кошти обласного бюджету, решту, 92 тисячі 200 гривень, виділив конкурсант.