Росіяни завдали збитків будинкам Харківщини на понад 3 мільярди гривень

08.09.2022 16:45 Область Online
Наразі необхідно відшкодувати на відновлення та побудову лише багатоповерхових житлових будинків Харківської області понад три мільярди гривень. Усього з початку широкомасштабного вторгнення 150 тисяч харків’ян залишилися без домівок.

У Харківській області станом на 8 вересня нараховується приблизно 367 тисяч внутрішньо переміщених осіб, серед них 287 тисяч осіб зареєструвалися як ВПО після 24 лютого 2022 року, всі інші це внутрішні переселенці, які стали такими у 2014 році. Наразі отримують матеріальну допомогу як ВПО від держави майже 216 тисяч осіб, усім іншим виплати не надійшли, однак директор Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Юрій Шпарага запевняє, що в найближчі один-два тижні всі переселенці отримають свої виплати.

Також він наголошує на тому, що ті люди, які подавали заяви про отримання допомоги як ВПО через дію до 30 квітня та отримали відмову через збій електронної системи, можуть зараз звернутися безпосередньо до управлінь соціального захисту населення. Оскільки уряд зобов’язав приймати заяву від таких людей та робити відповідні нарахування.

Виплати від держави для ВПО не змінилися та складають 2000 гривень на дорослу працездатну людину та 3000 на дитину або людину з інвалідністю. Однак певні зміни є. Здебільшого вони стосуються не виплат, а власне переміщення осіб.

– Наприклад, були проблеми, коли в межах міста Харкова людина переїжджає з одного району в інший, але вона не вважалася переміщеною особою. Хоча ми розуміємо, якщо хтось з Північної Салтівки переїжджає умовно на Полтавський Шлях, то звичайно, що людина має отримати статус переміщеної особи, тому що не проживає вдома, – пояснює Юрій Шпарага.

Також зміни стосуються людей, які працюють в інших містах. Так, наприклад, якщо людина прописана у Полтаві, однак до широкомасштабного вторгнення працювала у Харкові, і зараз через війну має покинути місце роботи та повернутися за місцем реєстрації, то вона також має вважатися внутрішньо переміщеною особою, оскільки вона втратила можливість заробляти.

Крім того, директор Департаменту соціального захисту населення поділився статистикою стосовно області. Відтак з початку широкомасштабного вторгнення офіційно покинули постійне місце проживання та перебувають в інших регіонах України 672 тисячі харків’ян. Усього 150 тисяч жителів втратили житло, оскільки воно було зруйновано російськими військами. На сьогодні витрати, які необхідно відшкодувати на відновлення та побудову житла, тільки серед багатоповерхівок складають понад три мільярди гривень.

Автор: Олександр Манченко