СБУ встановила співробітника фсб, який наказував катувати жителів Харківщини

31.05.2023 15:26 Область Online

У Харківській області СБУ ідентифікувала російського військового, який під час окупації Балаклії віддавав накази викрадати та катувати мирних мешканців.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на речника УСБУ в Харківській області Владислава Абдулу.

За словами Владислава Абдули, російським катом виявився 30-річний старший оперуповноважений відділу уфсб росії по Балтійському флоту і військам Калінінградської області Павло Каширський.

На окупованій Харківщині він займався пошуком українських патріотів, правоохоронців та працівників місцевого самоврядування.

«Слідчі СБУ встановили, що загарбники силоміць утримували місцевих мешканців в одному з приміщень і катували їх. Під час допитів рашисти застосували фізичну силу, погрожували позбавленням життя, катували електрострумом, імітували розстріл, допитували та примушували до негласної співпраці з фсб рф», – повідомив Владислав Абдула.

Балаклія, Харківська область. Російська катівня

Також слідством установлено, що Павло Каширський особисто брав участь у допитах, повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

«Співробітник фсб особисто допитував затриманих, намагаючись отримати від потерпілих інформацію стосовно корегувальників вогню ЗСУ по позиціях окупантів та стосовно проукраїнськи налаштованих громадян», – йдеться у повідомленні.

Харківська обласна прокуратура заочно повідомила Каширському про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук.

Балаклія, Харківська область. Російська катівня в окупованому місті

Нагадаємо, нещодавно СБУ затримала директорку «російської пошти» Ізюма, яка організувала поширення преси росіян у Харківській області.

Раніше ми писали, що у Балаклійській громаді діє програма «Доступні лікі», згідно з якою можна отримати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету ІІ типу, а також для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. 

Більше новин Балаклія та інших населених пунктів громади читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко