Сергій Чернов: Місцеве самоврядування отримає довіру бізнесу тільки після реформ

25.09.2018 18:29 Область Online
Фото: www.facebook.com/KharkovRegionalCouncil Фото: www.facebook.com/KharkovRegionalCouncil
Таку думку висловив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов на П’ятому засіданні Робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації під час обговорення питань місцевого розвитку.

А саме, яким чином органи місцевого самоврядування можуть отримати довіру європейських та українських малих та середніх підприємств для забезпечення місцевого економічного розвитку.

Сергій Чернов вважає, що довіру вітчизняних, а також закордонних європейських ділових кіл, малих та середніх підприємств органи місцевого самоврядування в Україні можуть отримати тільки за умов проведення реформ, найскорішої імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування.

 – Ми чітко розуміємо, що розвивати свою спеціалізацію у міжнародному розподілі праці, незалежно від тих чи інших обставин, – стратегічне завдання для регіональної та місцевої влади. У глобальному світі, де умови стрімко змінюються, влада не може працювати за однією, раз і назавжди прийнятою моделлю. Настав час підприємництва. Щоб скористатися можливостями, які Україна отримала завдяки децентралізації, потрібні підготовлені кадри, які б забезпечували сучасний менеджмент та були здатні співпрацювати з бізнесом.

Працюючи над стратегією соціально-економічного розвитку Харківської області, ми бачили одним з викликів запропонувати таке спільне бачення, щоб воно влаштовувало і органи місцевого самоврядування, і місцевий бізнес, і громадянське суспільство. Ми визначили для Харківщини кластери розвитку, з якими пов’язане майбутнє нашого регіону: газовидобувна та машинобудівна галузі, сільське господарство, харчова промисловість, IT-сектор, авіаційно-космічна промисловість, – сказав Сергій Чернов.

Першочергове завдання місцевого самоврядування він вбачає у створенні сприятливих умов для підприємництва, малого та середнього бізнесу. Особливо для розвитку сільських територій.

 – Відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади були прийняті закони про засади державної регіональної політики та про співробітництво громад. Що створило додаткові можливості та інструменти для запровадження механізму міжрегіонального співробітництва на місцях, починаючи від оцінки, плану дій, звіту. У цьому закладені більш гнучкі можливості, зовсім інша швидкість прийняття рішень. Чим потрібно користуватися.

Проект «Рівний-рівному» саме сприяє такій діяльності. До речі, Харківська область у взаємодії з Великопольським воєводством, у рамках саме цього проекту, взяли собі за напрямок співробітництва економічний розвиток сільських територій.

Крім того, у Харківській області реалізується проект «Ефективна медицина в громаді», який став одним з переможців програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевої влади та прав людини в Україні». Проект вартістю 500 тис. євро сприяє створенню робочих місць, проведенню міні-конкурсів для покращення матеріальної бази медичної сфери.

Сім років поспіль Харківська обласна рада проводить обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», який обласний бюджет щороку фінансує на рівні 60 млн грн, це 250-300 проектів. У конкурсі обов’язково беруть участь, крім органів місцевого самоврядування, громадські організації. Із кожним роком до участі залучається все більше представників бізнесу, беручи участь у співфінансуванні проектів розвитку територій, – повідомив голова Харківської обласної ради.

Звертаючись до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Комітету регіонів ЄС, Сергій Чернов запропонував запровадити в Україні на постійно діючу школу підготовки кадрів – сучасних менеджерів публічного управління.

 – У результаті фінансової децентралізації, збільшення частки місцевих податків і зборів у власних доходах місцевих бюджетів з 0,7 % в 2014 році до 30 %, діяльності Державного фонду регіонального розвитку виникли нові можливості для громад. Для того щоб ці можливості ефективно та раціонально використовувати, потрібен сучасний менеджмент. Харківська область готова запропонувати підготовку таких фахівців на постійній основі.

Місцевий розвиток – це постійна синергія для бізнес-спільноти, влади, громадянського суспільства та наукових кіл, метою якої є покращення якості життя людей, нарощування та реалізація економічного потенціалу, як громади, так і регіону в цілому.

Часу у нас обмаль, але курс обраний. Не потрібно чекати повної інтеграції України у Європейський Союз. Ми маємо багато напрямків та можливостей для міжрегіонального співробітництва, які сприятимуть економічному розвитку, – наголосив Сергій Чернов.

Читайте також: На хвилі відкриття: райони презентують свої міні-проекти