Скільки собак-поліцейських захищають спокій харків'ян

02.04.2019 17:55 Область Online
Фото: ГУНП в Харківській області Фото: ГУНП в Харківській області
2 квітня професійне свято відзначає кінологічна служба.

Сьогодні на Харківщині працює 47 кінологів, які разом із своїми чотирилапими помічниками розшукують злочинців, патрулюють міста, знаходять вибухівки, зброю та наркотики. Всього в Кінологічному центрі Головного управління поліції в Харківській області — 82 службові собаки, які є не тільки чотирилапими помічниками, але й надійним другом та страховкою від біди.

— Так нещодавно на посту в Пісочині поліцейські зупинили мікроавтобус, під час огляду якого один із наших пошукових собак — спанієль Рікс виявив у пасажира не тільки наркотичні речовини, але й гранату, — розповів "СК" начальник Кінологічного центру Головного управління поліції в Харківській області Олексій Сайганов.

За його словами, найстаршому чотирилапому помічнику, лабрадору Віши, 12 років, найменшому — всього п'ять місяців. Окрім спанієлів та лабрадорів, у Кінологічній службі працюють німецькі та бельгійські вівчарки та один доберман.

За інформацією Нацполіції, всього по всій країні працює 646 кінологів. Чотирилапі несуть службу не тільки у центрах головних управлінь поліції, але також допомагають вибухотехнікам, патрульним, працівникам КОРД та поліції охорони.

Так, за минулий рік кінологи виявили 325 одиниць вогнепальної зброї, 303 кілограми наркотиків і 1,5 тисячі вибухових пристроїв. Також поліцейські-кінологи зі службовими собаками здійснили більше 26 тисяч виїздів на місця подій і сприяли розкриттю майже 13 тисяч злочинів.

Всього в Кінологічній службі поліції 929 службових собак, найбільше — розшукових, їх аж 390, і вони можуть знайти злочинця по сліду.

Читайте також: Сотня пожеж за добу: рятувальники попередили жителів області про небезпеку

 

Автор: Марина Проценко