Щоб не витрачати дорогоцінну енергію: досвід Чугуївської громади

15.12.2021 17:12 Область Online
Роботи з термомодернізації в закладах освіти - необхідність. Роботи з термомодернізації в закладах освіти - необхідність.
На Чугуївщині цього року головним пріоритетом роботи влади та громади став системний підхід до роботи у сфері енергоефективності, енергозбереження та енергоменеджменту.

Через коливання цін на енергоносії на світовому та вітчизняному ринках, їх монополізацію маленькі громади стають дуже вразливими, адже вони не мають важелів впливу на ситуацію. Як зменшити фінансові витрати громади на оплату рахунків за енергоносії – знають у Чугуївській громаді, адже тут системний підхід у роботі зі сферою енергоефективності, енергозбереження та енергоменеджменту є пріоритетним.

– Енергозберігаючі технології – це вагоме джерело економії коштів, а отже, їх впровадження є не просто одним з напрямів нашої роботи, це стратегія подальшого розвитку всієї інфраструктури громади, підвищення конкурентоспроможності підприємств, покращення добробуту мешканців загалом, – наголошує міський голова Галина Мінаєва, яка свого часу і стала ініціатором впровадження проєктів з енергозбереження в Чугуєві.

Протягом декількох років у громаді вдалося здійснити величезний обсяг заходів з енергоефективності на об’єктах усіх сфер розвитку громади. Заходи з термосанації (заміна вікон та дверей, капітальний ремонт покрівель, утеплення фасадів стін, установлення індивідуальних теплових пунктів та лічильників тепла) проведені у закладах освіти, культури, соціальної сфери, житловому фонді. Це значно економить кошти на опалення та електроенергію.

Читайте також: Чугуївській центральній лікарні передали цифровий рентгенапарат

У Чугуєві застосований комплексний підхід до зменшення споживання теплової та електричної енергії. Про це свідчить показник економії споживання енергоресурсів та загальна сума залучених коштів на виконання заходів з енергоефективності та енергозбереження. За останні п’ять років на території громади реалізовано майже 40 проєктів з енергозбереження та підвищення енергоефективності, на що залучено близько 100 мільйонів гривень. Лише у 2020 році коштом міського бюджету було виконано капітальний ремонт приміщень відразу в декількох закладах освіти, амбулаторіях сімейної медицини. У пріоритеті були заходи з термомодернізації будівель та оновлення систем опалення.

Залучення інвестицій

Вагомих результатів з енергоефективності вдалося досягти завдяки багаторічній плідній спів­праці Чугуївського муніципалітету з міжнародними партнерами. Інвестиційні кошти стали важливим джерелом фінансування заходів з енергоефективності та енергозбереження, і як наслідок – громада отримала вагомі ресурси для підвищення якості умов життя населення.

Із 2015 року тривала трирічна плідна співпраця з ЄС/ПРООН щодо реалізації проєкту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ». За результатами цієї співпраці в місті термомодернізовано 13 багатоквартирних будинків. Також у 2015 році в рамках співпраці з ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» було проведено ремонти спортивних зал у школах міста.

У 2016 році місто взяло участь у проєкті Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО «Фонд «Північна ініціатива гуманітарної підтримки і енергоефективності (Україна)», завдяки чому було капітально відремонтовано ЗОШ № 1, ДНЗ № 8, ДНЗ № 12, ДНЗ № 3. Всього на реалізацію цих проєктів було залучено коштів на суму понад 24 мільйони гривень.

Значну підтримку місто отримало завдяки співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) – залучено понад 30 мільйонів гривень на енергоефективність. У межах цієї співпраці проведено комплекс робіт з капітального ремонту та термомодернізації в Чугуївському ліцеї № 8 та дошкільному навчальному закладі № 4. У результаті – споживання теплової енергії на цих об’єктах з 2016-го по
2021 рік знизилось удвічі. Встановлено індивідуальні теплові пункти в Чугуївських ліцеях № 2 та № 6. Відремонтовано покрівлю та утеплено фасад, реконст­руйовано систему водопостачання та водовідведення в ДНЗ № 4. Проведено роботи з утеплення фасаду Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «ШАНС».

Читайте також: Рік викликів і здобутків: як у Чугуївській громаді протистояли пандемії COVID-19

У 2021 році громада бере участь в інвестиційному проєкті «Підвищення енергоефективності закладів бюджетної сфери міста Чугуїв» за програмою «Енергозбереження» Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) з метою впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення енерго­ефективності в Чугуївському ліцеї № 6. Наразі роботи з термомодернізації закладу тривають. Загальна сума проєкту становить 16 мільйонів 390 тисяч гривень, із них кредитні кошти – 10 мільйонів 233 тисячі гривень, грантові – 4 мільйони 452 тисячі гривень, кошти місцевого бюджету – 1 мільйон 705 тисяч гривень. Також реалізується проєкт з енергомодернізації Чугуївського ліцею № 5, у рамках якого грантову підтримку надає Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ). Загальна вартість проєкту становить 12 мільйонів 657 тисяч гривень. Триває реалізація проєкту за програмою «Спроможна школа для кращих результатів» з капітального ремонту покрівлі Чугуїв­ського ліцею № 7. Загальна вартість проєкту складає 10 мільйонів 339 тисяч 452 гривні. На його реалізацію Чугуївська громада отримала субвенцію з державного бюджету в розмірі 8 мільйонів 271 тисяча 562 гривні, співфінансування з бюджету громади затверджено в розмірі 2 мільйони 67 тисяч гривень.

Програми для ОСББ та енергосервісні договори

Чугуїв – одне з небагатьох міст Харківщини, яке має власну програму співфінансування «теплих кредитів» для населення та ОСББ. Чугуївські ОСББ дуже активні в питаннях енергозбереження та енергоефективності. Про це свідчить і загальна сума відшкодування частини «теплих кредитів» з місцевого бюджету за 2016–2020 роки –
3 мільйони 943 тисячі гривень.

ОСББ «Добробут Чугує­ва» було відібрано до тих 15 об’єднань, що взяли участь у пілотному проєкті Фонду енергоефективності «Перші ластівки». ОСББ отримало відшкодування витрат на проведення енергоаудиту, виготовлення енергетичного сертифіката, розробку проєктної документації та її експертизу, на проведення будівельно-монтажних робіт, обладнання та матеріали. У будинку було встановлено індивідуальний тепловий пункт (ІТП), замінено та теплоізольовано трубопроводи системи опалення, а також здійснено балансування систем опалення. У результаті впровадження низки енергоефективних заходів мешканці ОСББ в опалювальний період 2020–2021 років мали на третину менше витрат за тепло.

Цьогоріч співпраця чугуївських ОСББ з Фондом енергоефективності триває. Чотири об’єднання співвласників беруть участь у програмі «Енергодім» та розраховують на виконання масштабних енергозберігаючих заходів у своїх будинках – утеплення фасадів і дахів та модернізацію систем опалення. Компенсація від фонду становитиме 50–70 %.

Читайте також: Комфортна громада для всіх: що запланували в Чугуївській міськраді на 2021 рік

У Чугуєві реалізовано перші в області енергосервісні договори, які були підписані у березні 2019 року. В рамках договору на об’єктах енергосервісу було виконано низку енергоефективних заходів: установлення датчиків, роутерів, модемів та контролерів, утеплення трубопроводів, модернізація шафи управління насосами, встановлення балансувальних клапанів, налаштування обладнання. Після завершення дії договорів 100 % заощаджених завдяки модернізації теплосистеми коштів залишатимуться у місцевому бюджеті.

З кінця 2020 року, коли до складу Чугуївської територіальної громади увійшли сільські населені пункти, енергоефективні заходи почали реалізовувати й там – насамперед, у закладах освіти. Тож системна робота з впро­вадження енергоефективних заходів з метою соціально-економічного розвитку Чугуївської громади триває.