У половини сільських вулиць області немає сучасного освітлення

18.01.2019 12:53 Область Online
Фото:albaavis.all.biz Фото:albaavis.all.biz
До 2021 року на Харківщині планують повністю перейти на енергоощадне освітлення вулиць.

Про це 18 січня заявив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергій Магдисюк.

За його даними, освітлення вулиці та доріг у районах області забезпечують 167 000 світлоточок. 

 — Усі вони здебільшого застарілі — це і лампи розжарювання, і люмінесцентні, і ртутні, і натрієві, металогалогенні. Тому основне наше завдання у рамках проекту з модернізації вуличного освітлення «Енергія світла» —  перейти з таких джерел освітлення на нові, економніші та енергоощадні, — пояснив Сергій Магдисюк і додав, що населені пункти області у середньому на рік споживають 49 млн кВт електроенергії, затратна вартість яких складає практично 92 млн грн. 

 Скільки вдалося зекономити населеним пунктам, яким у рамках «Енергії світла» минулого року вдалося замінити освітлення, підрахують у лютому.

 До слова, минулоріч на дію проекту з обласного бюджету було виділено 38,5 млн грн. За даними керівника Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури, за ці гроші було встановлено освітлення на 351 вулиці у 105 населених пунктах. Також були замінені практично 225 000 м електричних мереж, установлено 400 нових опор і встановлено 5000 енергоощадних ламп.

 У рамках обласної програми, розрахованої на 2019–2021 роки, прогнозований обсяг фінансування з обласного бюджету цих робіт становить 198 млн грн, також планується залучити 18 млн грн з місцевих бюджетів.

 — Ці 18 млн грн підуть саме на необхідні проектні роботи, на отримання технічних умов від АТ «Харківобленерго» на підключення до чинних систем електропостачання і на реалізацію цих технічних умов, — пояснив Сергій Магдисюк. — У рамках проекту ми виділили три основні напрямки: реконструкція і будівництво  нових об'єктів зовнішнього освітлення, капітальний ремонт і поточний ремонт електричних мереж загального користування. 

 Ще одним новим напрямком, який розпочнуть реалізовувати вже цієї весни, є ремонт вхідних груп багатоквартирних житлових будинків. 

 — Ми вже отримали пропозиції від органів місцевого самоврядування на ремонт 5100 вхідних груп. Цього року його зробимо на 3600 об’єктах. Найближчим часом розпочнуться тендери на проведення цих робіт. На кінець лютого — початку березня — заплановано старт робіт,  — додав чиновник. — На 2019-й передбачено виділити 50 млн грн з обласного бюджету та 5 млн грн — субвенції та фінансування з місцевих бюджетів. 

 Щодо освітлення вулиць, то цьогоріч у першу чергу будуть розпочаті роботи там, де вже готові проектні рішення та отримані технічні умови. Такі об’єкти є в усіх районах області, але, за підрахунками Сергія Магдисюка, роботи одночасно розпочнуться у 16-17 районах.

 До слова, минулого року було реалізовано проект освітлення за допомогою альтернативних джерел електроенергії, зокрема сонячних панелей (Шевченківський район).

 —  Це було зроблено за ініціативи громади. Ми проаналізуємо економічний ефект від цього проекту. Якщо це ефективно, ми підтримаємо цю ідею й в інших громадах, — прокоментував Сергій Магдисюк.


 

Довідка

Загальна протяжність по області електричних мереж зовнішнього освітлення складає 8000 км, у тому числі кабельні мережі — це майже 1500 км, повітряні мережі — 6600 км. Уся система зовнішнього освітлення в області здійснюється 2042 дистанційними авторизованими системами. 

Читайте також: Стало відомо, коли відновиться ремонт дороги на Лозову

Автор: Тетяна Василець