Тиск окупантів зростає: що відбувається в тимчасово окупованих громадах Харківщини

09.08.2022 10:43 Область Online
Фото: Борівська селищна рада, АрміяInform Фото: Борівська селищна рада, АрміяInform
На сьогоднішній день близько 30% Харківської області знаходяться під окупацією російської армії. Саме на цих територіях відбувається найбільший тиск на мирне населення.

За інформацією Головного управління розвідки МО України, у багатьох населених пунктах Харківщини окупанти погрожують місцевими підприємцям закрити та націоналізувати їхні установи. На кожен автомобіль зазначених підприємств рашисти планують ввести щомісячний «податок» у розмірі 5 000 рублів. Наприклад, у селищі Великий Бурлук росіяни чинять тиск на місцевих підприємців задля того, щоб ті отримали паспорти рф, а також перереєструвалися відповідно до російського законодавства.

На територію окупованої Балаклії прибув новий батальйон з числа мобілізованих у рф колишніх кримінальних в’язнів. Через це у громаді  різко підвищилось агресивне ставлення до місцевих жителів, зросла жорстокість та аморальна поведінка загалом.

У Борівській громаді протягом тижня з’явилися нові блок-пости. Там загарбники перевіряють документи, фотографують проїжджаючих людей з розгорнутими паспортами в руках. Крім того, проводяться детальні опитування та фотофіксація усіх автомобілів.

Також у Борівській селищній раді повідомили, що нещодавно до громади «завітала» знімальна група пропагандистського каналу «Россия 24». Метою візиту став матеріал про «обстрелы мирных жителей Вооруженными Силами Украины». Так, протягом 6-хвилинного сюжету росіяни демонструють руйнування бази сільгосптехніки фермерського господарства внаслідок обстрілу два тижні тому. У сюжеті стверджується, що база була обстріляна українськими військовими з ракетних комплексів Himars. У якості «доказів» приводяться слова журналістки про начебто знайдені залишки снарядів з нанесеними на них латинськими літерами. Зазначені рештки в сюжеті не показали.

«Сюжет побудований на припущеннях журналістки і охоронця бази, який невпевнено говорить, що обстріли були з боку Слов’янська чи Краматорська, до яких біля 60 км. «Именно на такую дальность, как мы знаем, стреляют «хаймарсы», - стверджує авторка сюжету», - розповідають у Борівській селищній раді.

Також на тимчасово окупованих територіях рашисти перефарбовують стели та придорожні знаки. На світлинах нижче представлені версії «до» та «після»:

Автор: Юлія Гнатченко